Antisystem Creative Commons License 2012.03.29 0 0 13574

A tarsadalom attol tarsadalom, hogy vannak kozosen, a tobbseg altal elfogadott szabalyok, es azokat betartjuk. Kulonben kaosz van.

Én spec "káosz-párti" vagyok, sőt megkockázom, számomra a két leggyűlöltebb fogalom az a "REND" és az "ENGEDELMESSÉG"... már kb évtizede filózok, hogy írni kellene egy könyvet, aminek az lenne a címe, hogy "A REND eradikációja" vagy valami hasonló... és bemutatni a 2, általában nagy pátosszal kezelt fogalomnak, a rendnek meg a szabadságnak a valójában kétarcú voltát...

(csak ez persze azért necces, mert félreérthető, sokan azt képzelnék egy ilyen cím alapján, hogy szerintem legyen szabad rabolni meg gyilkolászni, holott lófaxot... csak hát a "ne lopj" meg a "ne ölj" és tsai levezethetők felülről, egy hierarchikus struktúra REND-jeként is, de alulról is, SZOLIDARÍTÁS alapértékként n.b. "ne tégy olyant mással, amit magadnak se szeretnél...")

Meg ugye, ahogy írtad a példádban:

" Visszanezve abszurdnak nyilvanitani konnyu abbol a nezopontbol ahol már sokkal tobb tudas all a rendelkezesunkre. Kedvenc peldam erre a rabszolgasag kerdese. A mai ember ugy gondol vissza, hogy "hogy lehettek az akkor elok olyan gonoszok, aljasok....", pedig AKKOR az egy termeszetes es elfogadott struktura volt. Es itt jon egy nagy "csavar": nem a rabszolgak szabaditottak fel onmagukat, hanem a tarsadalom egy retege kezdett rajonni a rendszer helytelensegere."

Ez tökéletesen így van, ugyan nem tudom, hogy melyik rabszolgaságra gondolsz, az ókori Rómára, vagy a modern kori "Észak-Dél ellen"-re, de mindkettőre igaz. És bemutatható rajta az is, hogy miért nem jó, hogy ez így történt... (és a "jobbágyfelszabadítás"-t is nyugodtan ideveheted). Ugyanis azt látod minden olyan esetben, ahol arról van szó, hogy az úgymond szabadság felülről jött, tehát az elnyomott osztály sorsa csak egy eszköz, kártya volt az épp aktuális mainstream és a "trónkövetelő" felső-közép harcában, mindig azt is látod, hogy ennek az elnyomott rétegnek a sorsa csak az átmeneti korra vált ténylegesen jobbá - amikor fellazult a nagy mumus, a REND - aztán az új szisztéma konszolidálódásával, a trónkövetelő új mainstream-má válásával akár rosszabb is lett az eredetinél... a Dickens-i kapitalizmus bérmunkása kevésbé volt szabad, mint az átlag jobbágy, a Dél felszabadított rabszolgái sokan nagy xarba kerültek, mert továbbiakban senki sem kötelezte az egykori rabszolgatartó földtulajdonost, hogy annyit fizessen bérmunkásként a volt rabszolgának, amiből önmagát meg a családját is el tudja tartani... szóval "óvakodj a trónkövetelő felső-közép által vezetett forradalmaktól"...

ÜdV

Előzmény: Mr Spock (13568)