MrJones Creative Commons License 2012.03.27 0 0 13559

"Nem kell számolni, már kiszámolták nagyjából minden betegségre, hogy hány százalékos oltottság előzi meg a járványt... ez függ az adott betegség terjedési módjától, a lappangási időtől... de a 90% az egy jó általános közelítés, már ha a lakosság 90%-a oltva van, akkor nem tud terjedni járvány..."

Igen, a járványt. Mármint a terjedését.
De mint mondtam, a kérdés úgy szól, hogy "melyik jár kisebb kockázattal: oltani, vagy nem oltani?". Mert végső soron ez dönti el a kérdést.
Ehhez biza még akkor sem elég az egyszerű, kilencven százalékos adat, ha egyáltalán tudja az ember, hogy hányan vannak beoltva. (SzVSz kevés ilyen "aggódó" anyuka-apuka tudja egyáltalán ezt a számot.)
(És akkor még ragozhatnám, hogy mennyiben módosul ez a szám -teszem azt- reptéri taxisok családjaiban, tömegközlekedési eszközökön dolgozók családjaiban, blablabla...)
Ez már egy komplett matematikus teamnek is elég kutatnivaló lenne. Haladunk, haladunk. :)

Bár az is igaz, hogy 40 tizedesjegy helyett megelégszek "látványos" eltéréssel is, vagyis ha az oltáskockázat láthatóan eltér a betegségkockázattól.
(Ha nem tér el, akkor úgyis tökmindegy, hogy valaki oltat-e, vagy sem.)

Tulajdonképp ne is törődj vele, mer' úgyse tudjuk meg (a franc se tudja kiszámolni), én is csak pörgök itten körbe-körbe, amíg meg nem unom.

Előzmény: Antisystem (13310)