Ha már szóba hoztad a Bathoryt ,egyszerűen nem tudom elképzelni más minőségben ,mint ahogy ano megjelent!Vannak bandák , akiknek a lemezeit vagy bizonyos lemezét újrakeverve felveszik ,és nem a remaszterelésre gondolok.Nekem is van ilyen , meg is van az új verzió ,de nem azt hallgatom , nem tudom és nemis akarom megszokni az állítólag "jobb" hangzást.
ez olyan ,mint a régi megszokott szinkron és az újravett retek klubos közti különbség.Vagy ha nem is idevágó téma , de a felújított Star Wars nincs meg , nem is kell ,ehelyett hamis maláj - így fonetikusan - dvdn félve őrzöm.Persze azóta már megszereztem felújítás nélkül.
Érdekes amit írsz , hogy nem költenél annyit hifire!Gondolkodtam rajta , van e értelme a magasabb kategóriában keresni a megoldást a problémára , de azt kell mondjam , nincs , az én esetemben főleg!Még ha hallgatok "normális" zenéket is , ugyanilyen arányban jelen vannak a "csörömpölések":-)) is!
Ráadásul ne egy önjelölt próféte mondja meg Neked vagy másnak , hogy hogyan kéne zenét hallgatnia!Azt hiszem egy kicsit elment a high-end a sznobizmus felé , egyébként szívesen meghallgatom bárki véleményét , ajánlását , de úgy is a saját fejem után fogok menni.
Mondjuk én is hírdetem a natúr hangzást - most vonatkoztassunk el az extrém zenéktől - , mert ahhoz szoktattam hozzá a fülem!Egyszer úgy gondoltam , elindulok ezen az úton - nem mondom , hogy nem befolyás alatt - és az lett belőle , hogy én is ellenzem a színezést.De azt nem mondom , hogy mindenkinek ez a megoldás.Azt hiszem mindenkinek meg kell tapasztalnia mindkét oldalt , és úgy eldönteni merre megy tovább a hifiben!
Egy barátomnak volt Jadis Orchestra - ha jól emlékszem - csöves erősítője , Jenő által tuningolt Marantz CD74-el hajtotta meg , a hangfalak nem voltak erősek , valami felsőbb kategóriás B&W volt , nem emlékszem sajnos.A lényeg az ,hogy hiába volt a cuc "összerakva" , abszolút nem fogott meg a hangfalon áramló zene hangzása!
Azt tudni kell , hogy a barátom szinte csak írott cd-t hallgatott , ráadásul - szerintem - amatőrök írtak neki , főleg Tori Amos és társai voltak palettán , de ha ilyen összetevőkkel nem szólal meg a zene nekem tetszően , akkor nem kell ebbe az irányba elindulnom.
Úgy gondolom , a B&W hangfal volt a hibás , mivel annyira hozzá vagyok szokva a fejesekhez , egyszerűen nem tudom értékelni a hangfalak hangzását!
Audio Nothoz nem volt szerencsém csak az említett Jadishoz.Alapból nem szeretem a koncerteket , stúdió lemez párti vagyok.Így megint nincs szükségem a hangfalak állítólagos élőbb hatására és varázsára a csöves technikával egyetemben.
Ráadásul a zenehallgatási szokásaimba - és az időmbe - nem fér bele a bemelegítés...
Rengeteg első nyomású lp-nk - nyugati és jugó - van a 70-es évekből , pár darabról már lehúzta Gyenizse a lenco réteget - remélem a srác sikerrel járt! - de még nem hallgattam meg őket a Te szemléleteddel ,azaz nem hasonlítottam össze őket , de ha meg lesz az érősítő ,ami kell a Taya meghajtásához , akkor végig fogom hallgatni a lemezeim.Így sajnos nem tudok nyilatkozni a 70-es 80-as felvételek közti különbségekről , bár sejtem miről beszélsz ,hiszen az orrom előtt van nekem is a különbség , csak eddig nem figyeltem.A cd-nél viszont - persze más okból - azonnal észreveszem ha valami nem stimmel , pl DDD ügy.
Most arra vagyok nagyon kíváncsi , hogy a újonnan nyomott bakelitek és az első nyomások között milyen különbségek lesznek!Jönnek pont a Bathoryk meg még megannyi régi lp újranyomva nagy betűkkel hírdetve a remaszterelést!:-)
Ami megjelent újranyomva , azt inkább megveszem - kockáztatva - remaszter lp-n , mert az első nyomásokért horror árakat kérnek sajnos.