Navigare necesse est Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1650

Személyes tapasztalattal sajnos egyikről sem szolgálhatok, és nem szeretnék okoskodni, csupán megosztani a benyomásom (látatlanban), mely mások tapasztalatainak olvasása során alakult mi bennem.

Ezen a fórumon is többen illették negatív kritikával az olasz MSC-t, sok negatív kritika van róla külföldi fórumokon egyaránt, bár az újabb hajóiról itt is elismeréssel szóltak. Nekem amolyan "nagyüzemi" társaságnak tűnik, ahol nem az utas van a centrumban, hanem a profit, melynek eléréseéhez, illetve annak maximalizálásához az utast inkább csak eszköznek tekintik. Nyilván az árképzés eleve tükrözi, hogy nem lehet egy teszem azt Princess minőséget elvárni, de nem gondolom, ennek ellenére a fenti lenne a helyes út a társaság részéről.

Talán egyszer én is kipróbálnom, mert személyes tapasztalatokra addig sem alapozhatok.

Az igazsághoz tartozik, hogy az utazás kiállításon hozzájutottam egy 2012-es MSC katalógushoz, mely igényes kivitelezésű, magyar nyelvű (!), mely unikum, hiszen tudtommal anyanyelvünkön az MSC-n kívül csak a Celebrity ad ki katalógusokat. Nem utolsó sorban igen megkapó útvonalakat tartalmaz, igen alacsony árakon (az ár / érték arány más kérdés), gondolok itt például a dél-amerikai vagy Indiai óceáni útvonalaikra.

Norwegian: Sok időt töltöttem már útjaik tanulmányozásával,felkeltették érdeklődésem, abszolút preferenciát élvez értékrendemben az MSC-vel szemben. Külhoni fórumokon olvasható útleírások alapján is szimpatikusabb.

Lévén szintén európai társaság, nem gondolnám, hogy "freestyle cruising / dinig" alatt susogós mackónadrágban elköltött hidegtálas állófogadásokról szóna a vacsora, melyhez műanyag flakonos tablettás "bort" szervíroznak. :)
A magam részéről szeretem megadni az étkezések módját (is), így megnyugvást keresvén a következőt találtam a társaság honlapján:

"

Dine where you want

With up to 21 dining options, you'll find what you're in the mood for. We apologize for the "What do you feel like for dinner?" conversation ahead of time. If you just can't decide, there's also 24-hour room service (delivery charge applies midnight to 05:00).

Dine with whomever you want

Not everyone wants to eat dinner with people they don't know. We say, you're welcome to enjoy dinner with the people you came on holiday with. Or if you'd like to meet new people, we'll gladly sit you with other cruisers.

Dine when you want

Our restaurants are open for dinner from 17:30 to midnight with seating until 22:30. Do your thing and catch dinner when you're hungry, not when the dinner bell rings.

Wear what you want

Freestyle Cruising is not too dressy, not too casual. In fact, you’ll find that there are really only two types of attire you’ll need.

Dress cruise casual anytime during the day, in the buffet and in most speciality restaurants. Cruise casual is also OK day and night on embarkation day. Wear smart casual if you are eating dinner in the aft Main Dining Room (our more formal Dining Room) and in Le Bistro."