Kishasi Creative Commons License 1998.11.17 0 0 66
“az értékkel kapcsolatos véleményedet meg várom, mert gondolom akkor végre rájöhetnénk mi is az, amit te az amerikai pop kultúra ellentételeként felajánlhacc az olyan elvetemült embereknek mint korx és én”
Tier,
Nem vagytok ti elvetemültek, (nem hiszem, hogy valaha is illesmit állítottam volna, hiszen ezt sohasem gondoltam), inkább csak arról van szó, hogy haladott korom lévén adatik, hogy a dolgokat több oldalról szemlélgethetem, és megpróbállak figyelmeztetni benneteket az egysíkú felfogás ellen. Ne csak a pattogatott kukorica legyen a diétátokon, amikor ott vannak a fínom válogatott hazai falatok, és a gyárban kotyvasztott ragacsos, szirupos lötty helyett ott a fínom friss forrásvíz. Csak ki kell menni a természetbe érte. Arra próbállak buzdítani benneteket, hogy kritikus szemmel figyeljétek a benneteket körölvevô “művészeteket”, ugyanakkor gondoljatok a nemzeti kultúra ápolására. Tudom, mostanság ez nem divat, sôt sikerült annak a szónak, hogy “nemzeti”, egy negatív értelmet tulajdonítani. Ennek persze nem kell így lenni. Amikor valamit értékelni kell (legyen az egy tál étel, egy használati tárgy, egy dal, egy épület, stb), mindíg oda jutok vissza, hogy a népi formáló erôk gazdagítják ezeket a dolgokat. Én részemrôl sok gyönyörűséget találok egy fatornyos templomban, egy népi fafaragásban, egy korondi tálban, egy erdélyi kapuban, egy népdalban, egy magyar táncban, egy magyar szôttesben. Mindebben nemzedékek formáló munkája van, amit nemzedékrôl nemzedékre adtunk tovább. Ugyanígy gyönyörűséget találok egy svéd bútor darabban, egy finn gyertatartóban, vagy egy török kelim szônyegben. Jártam már drága francia étteremben, de nem cserélném el egy falusi kisvendéglô konyháját azért a finomságokért.
Mindennek mi köze az amerikai pop kultúrához? Az, hogy Amerikában is, habár a nagy közönség mindennek az ömlesztett terméknek van kitéve, az igényesebbje megkeresi és megôrzi a hagyományokat, kultiválja a népzenét, otthonát antik bútorokkal díszíti, ápolja kis fiatal (200+ éves) történelmét, jobban, mint mi az 1000+ éveset.