Abba , hogy kinek melyik fejhallgató hangzása tetszik , nagyban közrejátszik az ízlés.Már írtam , hogy végigjártam egy kisebb ranglétrát a fejesek terén!
Volt pl. egy Technics nem emlékszem mim ,ami akkoriban a kommersz kategóriában sem volt sehol ,csak jó nagy volt , belefért a fülem , én meg meg voltam elégedve milyen jó fejest vettem...
Aztán bementem vagánykodni a haveroknak az akkor még létező Monitorba , és mondták , nem eszik olyan forrón a kását!Elém rakták a Sennheiser egész palettáját a boltból , és végighallgattam őket!Mivel maximalista vagyok - csak a pénztárca szab határt - elkezdtem gyűjteni a HD600-ra ,ami a Technics-hez képest nagyon természetesnek tűnt , semmi színezettségel , semmi loudnessel!
3 hónap után megvettem a HD600-at , és a Technics - t félreraktam , örökre.Nem hagyott a gondolat nyugodni ,és bementem az Audioline-ba , hogy ott is vagánykodjak az új szerzeménnyel!
Ott mértük össze a Stax egy kisebb SR 202 és a kis SRM-212-vel , nekem elég egyértelmű volt a különbség a Stax javára , Gyenizse azt mondta , nem kell fejest váltanom.De kellett!
10 év elteltével jutottam hozzá a Staxomhoz , a HD600 pedig a pc-re lett kötve.
Ekkor kezdődtek a tesztek , ahol előjött aza bizonyos ízlés faktor egyeseknél!
Ugyanis azoknál az embereknél , akik nem hallgatnak zenét a mi szintünkön , egyöntetűen a HD600-at tartották nyertesnek , mivel az szólt "hifisen"...
Akkor mit lehet tenni?Tudomásul vettem a véleményüket , még ha nem is értettem egyet velük.
Persze a Stax sem isten , talán egy picit túl lett futtatva főleg az utóbbi időkben.de a lényeg , szeretek vele zenét hallgatni.pont.
Visszalépni nem lehet , meghallgattam a régi Technics fejesemet , hát kis híján vér folyt a fülemből...:-)
Talán egyszer majd a K-1000-et is meg tudom hallgatni , még nemvolt hozzá szerencsém sajnos.
Igen , a Stax jóval drágább mint a K-601 pl.
http://www.double-reed.hu/stpreis.htm
Most csak és kizárólag azért vettem EU-s cd-ket ,mert sorban mondták vissza a rendeléseim , mivel már kifutó darabok voltak , nem tudták megszerezni!Ezek USA nyomásoklettek volna!
Még meg lehet próbálni Germany vagy Holland nyomásban megszerezni a kívánt darabokat , mielőtt ráfanyarodnánk az EU-s csodákra.:-)
Teljes mértékben egyet kell értenem azzal az álításoddal , hogy amiket régen is hallgattam jóval nagyobb nyomot hagytak bennem ,mint az azóta felfedezett együttesek vagy albumok!
Ezt egy egyszerű példával is tudnámjellemezni:a melyik 3 albumot vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre a válasz még mindig ugyanaz a 3 lemez , amit még a kezdetek elején hallgattam!
Ettől függetlenül mindig az éppen beszerzett darab forog a lemezjátszóban , és igen ritkán kerülnek elő a régi , de nem elfeledett albumok!
Itt azért az érzelmi kötődés , a nosztalgia is belejátszana a döntésbe.
Az , hogy alap zenék manapság nem annyira jelennek meg , hát nem is várhatjuk el , hiszen annyira erős volt a 60-as 70-es és a 80-as évek ,éles váltásokkal a zenében az évtized határokon , hogy nagyon nehéz dolguk van a mai zenészeknek , ha valami újat vagy egyénit akarnak nyújtani!
Metálban voltak inkább komoly dolgok , mint a Spiral Architect , a Meshuggah , de kár is neveket írni ,mert azt kel mondjam, metálban sok újító banda jelent meg a színen a 90-es évek óa!
Viszont az utóbbi évtized már egy kicsit laposabbra sikeredett.Vagy elmentem pár jó album mellett...
Itt van pár belső DAC-al kapcsolatos olda:
http://www.marantzphilips.nl/history_of_the_Philips_tda_d_a_converter/
http://www.egalizer.hu/hifi/hangtechnika/tda1541/tda1541.htm