komix73 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 165

A cd hátulját kislámpa alatt néztem meg , valamint természetes fényben.Kislámpa alá tartva nem voltak alakzatok a japán cd-n.

Sajnos a 80-as 90-es években - ami az eudio technikát illeti - minden jobban volt összerakva ,tartósabb anyagokból ,alkatrészekből.

Erre nagyon jó példa a cd lemezjátszók mechanikája.A nagyobb audiofil gyártók a korai Philips mecahnikákat használják saját készülékeikben.Persze van kivétel ,de azt látom ,most már a high - end is leszálló ágba került.Persze vannak ma is extrém jó cuccok.

Az audiofil készülékeknél rohamos a minőség romlás a régi készülékeikhez képest , erre nagyonjó példa a Rotel és a Marantz!

Ma már ránézésre sem vennék ilyen technikákat.

De igaz ez a régi mosógépekre és hűtőkre is ,valamint a jó öreg sütőkre.Ez egy kicsit off lett.

Nálam a szobahőmérséklet állandó az év nagy részében , kivéve azt a pár hetet , amikor nagy a hőség nyáron!Akkor felveszi a panel is a hőt , de ez csak néhány hét.

Egyszerűen nem hiszek abban a mesében , hogy a gyári cd - ről ha megfelelően van tárolva és kezelve eltűnik az adat!

Ugyanez a véleményem - csak ott meg 100 százalékban biztos vagyok magamban - az Lp-vel kapcsolatban!Faterék már a hetvenes években nyúzták a nem túl veretes Tannoy lemezjátszóval a "bakeliteket".Mind meg van , egyet sem adtunk el ,mind hallgatható ,csak a Lenco réteget kellett lehúzni róla!

Sajnos régen divat volt a lenkózás ,ma meg már nem nagyon tudom hol lehet beszerezni , de nem is jártam utána a neten sem...

Szegeden az Audioline-ban megtisztítják az Lp-ket , de Kecskeméten  victoraudio is megcsinálja ,csak , hogy a környékemet reklámozzam:-)

Hát igen , a gyárak képesek leírni ,hogy 100-300 évet bír a lemezük , a Kodakról el is hinném , de ezt valóban csak akkor tudjuk meg , ha letelik ez az időintervallum!:-)

Na most én azzal védekezem az adateltűnős félelmem ellen , hogy megveszek minden lemezt , ami fontos Lp-n vagy cd-n!Legalábbis amennyire az anyagi helyzetem megengedi...

Fekete Memorexre , Fuji Audio-r-re , Kodakra , Verbatimra írtama legtöbb audio lemezt , de vannak egyszerű adat lemezeim is audio tartalommal ,mint TDK vagy Maxell.

Ha eltűnne az adat valamelyikről , nem írnám újra , előre kerülne a vételi listámon.

Akkor azok a Német úriemberek valamit nagyon elrontottak!

Hogy lehet az , hogy az én lemezeim nem romlottak el , amiket pl. még a 90-es évek elején vettem?94-től nagyon sok első nyomású cd-t vettem , mind tökéletes állapotban van!

Persze nem akarom elkiabálni!

Annak idején elterjesztették azt a rémhírt is , hogy a Cd játszó lézer 6 , azaz HAT év után elfárad , és nem olvas többé lemezt!Ezt is valami "szakember" vetette papírra...Akkor a 28 éves technikámmal mi van?

Ha vennék másik lejátszót ,az csakis Mark Levinson lenne ,vagy Meridian megint , de ezek mind igencsak elmúltak 6 évesek.

Az a baj ,mióta itt a net ,előkerültek a megmondó emberek a semmiből ,akik - mivel újságban nem publikálhattak - itt élik vagy élték ki vágyaikat , hogy téveszméiket terjesszék.

Elolvassuk , elfogadjuk - nem tényként - és levonjuk a konzekvenciákat a témával kapcsolatban!Úgyis ahány ember annyi vélemény.

Majd az idő dönti el ,kinek van vagy volt igaza , de egy biztos , a hat éves lézer elmélet csúfosan megbukott!Persze amikor ez a cikk megjelent ,már léteztek 20 éves lejátszók...

Szerintem nyugodtan megbízhatsz a cd-ben , nem fog eltűnni az adat róla , főleg olyan emberrel nem történik ilyen , aki feltehetően úgy vigyáz a lemezeire mint Te vagy a barátod ,vagy akár az én köreim.

Ja , majdnem elfelejtettem , nem szeretem a Philips és a Sony írható cd-it!Rosszak a tapasztalataim velük kapcsolatban!A dvd-k sem váltak be.Ezekről régebben ,mikor még használtam tűnt el adat , de nem audio volt rajtuk , hanem mp3.Viszont van még Kodak photo cd-m , amit 10 éve írtam , mp3 tartalommal.Mai napig úgy olvassa be a gép , mintha új lenne...