Nyugalmas Creative Commons License 2012.03.11 0 0 162

Itt van a Metallica:

http://www.minilps.net/metallica/master-puppets-uicr-1054

Ezen az oldalon meg tudod nézni a legtöbb japán CD-t, kép is van szinte az összesről. Úgy látom, ez a Metallica nem K2-es és nem is SHM, hanem csak egy sima japán kiadás, és ha nincs a japán bookletbe feltűntetve, hogy külön japán ember remasterizálta, akkor ez a CD valószínűleg csak japán kiadás, de nem japán remaster vagy mastering. Nekem is van olyan japán CD-m, ami ugyanúgy szól, mint az EU-s remasteres változat, mert nem nyúltak bele a japánok, csak kiadták. Ha ezeken a Matallica CD-ken nincsenek gravírozott IFPI számok (éspedig a japán CD-knél elég nagyok a gravírozott betű- és szám-méretek, szabad szemmel, szobafénynél is jól kivehetőek), akkor hamis CD-k.

Az alakzatok kapcsán nem a polykarbonátra gondoltam, hanem a polykarbonát között lévő alurétegre, tehát nem a tükörsimaságról van szó, hanem arról, hogy ha fény felé fordítod (asztali lámpa a legjobb erre) a CD-t, akkor az alurétegen látsz elkenődéseket, amorf alakzatokat, ami egyébként nem számít hibának, csak itt látni a gyártás gyorsaságát, elhamarkodottságát. Minden második EU-s CD ilyen, de ritkán még japán CD-knél is tapasztalható ez a jelenség, DVD-knél meg főleg, ott szinte mindegyiknél...

Neked ment már tönkre gyári CD-d? Milyen hőmérsékleten tárolod a CD-ket? Nem probléma a hőingadozás? PL. télen jön a CD postán, kint -15 fok, szobában felmelegszik, és a szobában is folyamatos a hőingadozás mondjuk 5 és 25 fok között, nyáron pedig akár felmegy a hőmérséklet 30-35 fokra is. Szerinted ez nem probléma? Igaz, van 1989-es nyomású CD-m is, és tökéletesen működik.

Ami pedig a különbségeket illeti, én is hallom őket CD és CD között, és CD játszó és CD játszó között is természetesen, nem véletlen van ennyi-féle CD kiadás, remaster. Jól is néznénk ki, ha mindegyik CD kiadás ugyanúgy szólna :-) Akkor mi értelme lenne ennyi változatban kiadni őket? És ez azért nem pusztán pénzleszedés a kiadók részéről, persze ez is benne van, de nem csak erről szól ez az egész.

Előzmény: komix73 (161)