tehtube Creative Commons License 2012.03.10 0 0 14322

Szia. Legegyszerűbb C3-as orgonából hordozhatót csinálni. Minden a fölső részben van gyakorlatilag. Méretben is tökéletes, nem kell ilyen csúnya szekrényt sem csinálni hozzá, az sem kisebb, könnyebb.

Egyben ne reménykedj, hogy számottevően könnyebb lesz. Mert nem lesz. Minden nehéz dolog a billentyűknél található.

Maga a fém kontaktházak az érintkezőkkel is komoly súly kétszer hat oktávban. Még nehezebb, vagyis legnehezebb a hanggenerátor.

Szintén ad pár kilót az A0-28 előfok, kábelkorbács is. Kár TrekII tranyós preampban gondolkodni, kis súlymegtakarítás, de hangban hátrány. Emeltem üres B2, B3 belet is gyakran, nagyon nehéz az is. És ehhez jön a hanxertok súlya. Az ilyen egyediek sem könnyebbek.

Igazából nem is értem a Bertram és BB organ egyedi tokjait. Nem kisebb, nem könnyebb. 

Hacsak nem A100-ból vagy Rt3-ból alakítanak át. Az A100-ból is egyszerű, talán súlyban is a legkönnyebb mert nem olyan mély.

Ott a hangerővezérlés a kényes pont.

De tényleg a legjobb a C3-as, akkor szinte semmi dolog, csak le kell kötni a lábbassz kontaktjait, tápfesz és hangcsatlakozót feltenni és levágni az alját.

De ha nem lényegesen könnyebb az orgona, mi szükség erre? Talán egyvalami, térfogatra kisebb lesz, jobban elfér egy kocsiban, egyszerűbb a mozgatása. Ámbár amíg lépcső nincs, molnárkocsival egy ember is kényelmesen elmozgatja.

Ha mégis belevágnál egy egyedi tokos hordozható B3-ba, akkor én az amerikai lapított változatot javasolnám.

Ott megtoldják a kábelkorbácsot, ezáltal a TG-t a billentyűk mögé tudják helyezni. Ennek az az előnye hogy ha mélyebb is az orgona, de nem olyan összetett formájú és magas. Egy lapos doboz lesz mint egy keverőpult. És szépen is meg lehet csinálni.

Műszakilag nem nagy téma, többen is megcsinálnák. Egy a lényeg, a billentyűzet, TG, előfok egy dobozban legyen! :-)

Ja, mégegy apróság: a TG-t le kell akasztani a függesztő rugókról és valami rugalmas gumitalpra helyezni.

Mondhatni jó helyzetben vagok. Az AB3 orgonám könnyebb mint egy A100-as, de mégis olyan mint egy B3-as.

Szintén egy megoldás...

Ha az M100-adat vágnád ketté, van ilyen idehaza többfelé. A lenti erősítőt felteszik a TG mögé. Legtöbbször bebillen a hátlapról.

Előzmény: mjoci_jaduo (14321)