Próbáltam már követni korábban is a problémát, addig értettem, hogy a jelenlegi munkahelyi helyzeted miatt, ha őstermelői igazolványt váltanál, akkor kellene járulékokat fizetned.
Ennek fejében ugye biztosítva lennél és a vonatkozó adó stb. kedvezményeket is igénybe vehetnéd és eme igazolvánnal felvértezve eladhatod az 5q fokhagymádat.
1.
Gond az, hogy úgy tűnik, nem tudsz annyit árulni, hogy a járulékokat kifizesd és még maradjon is valami, tehát nem éri meg őstermelőnek lenned.
Remélem, eddig képben vagyok.
2.
Mit tegyél, hogy az 5 q fokhagymát, amit tartva jó emberek ténykedésétől, nem mersz csak úgy pénzzé tenni, mégis hozzon valamit?
Szerintem:
Vevőt keresel, adás-vételi szerződés kötsz, mintha a kocsidat adnád el. Szerződést jól elteszed, pénzt kétszer átszámolod és elköltöd! Aztán jövőre az adóbevallásod megfelelő rovatába (most nem jut eszembe a neve) beírod és a megfeleő %-át (talán 90?) jövedelemnek tekintve leadózod, ha kell!
Azért erre tartalékolj egy kis zsét!
Ezzel a kérdéssel egyébként én nem a falugazdászt keresném meg (bár legyen vele szerencséd) ,hanem az APEH-ot, írásban! Hozzá vannak szokva! És, ha az ő válaszuk alapján jársz el, annál jobb biztosíték nincs!
Nem akartam okoskodni, inkább csak együtt gondolkodni, mert átérzem, hogy ez elég kemény dió a helyzetedben!
Kíváncsian várom a fejleményeket, sok sikert!