Karmaresz Creative Commons License 2012.03.07 0 0 451

Nagylátószögben gondolkodom a D800-ra most nagyon.

A 14-24, bár mindenki ódákat zeng róla, de nekem mégsem szimpi az alábbiak miatt:

- Nehéz,

- nagy, és széles, szóval rengeteg helyet foglal a táskában

- túl speciális a gyújtótáv, úgy érzem, hogy csak ritkán használnám ki,

- nem tudok filtert tenni rá (jó, tudom hogy van, de +200e Ft-ot nekem nem ér meg),

- és nem akarok most 350e Ft-ot költeni egy használtra és nem elsősorban az ár a gond, hanem az, hogy ehhez képest nem használnám elég sokat.

Szóval alternatívaként a 16-35 f/4 VR amin nagyon gondolkodom

A Photozone.de tesztje elkedvetlenített, de máshol meg nagyon dicsérik és azt írták, hogy valószínúleg ők valami defektes példányt tesztelhettek.

Az előbb felsorolt negatívumokat nagyobb részben megszűnteti, az új ára is 300e alatt van, valamint pluszban ott van a 24-35mm közötti rész, ami szerintem egészen jól használható és praktikus, több célra használható objektívvé teszi. A VR meg külön jól jön ha félhomályos helyeken kell kézből fotóznom, ahol ez 2-3 rekeszt jelent, míg a 14-24 f/2.8-a csak 1 rekeszt. A +2mm bár biztos örömmel töltene el, de nekem nem dealbreaker. Az viszont jó, hogy tudom használni a meglévő 77mm-es szűrőimet.

Persze olvastam, hogy felbontásban a másik jobb, valamint tág rekeszen ez vignettál, de tájképet úgyis f/8 körül fogok lőni.

Van valakinek tapasztalata vele? Örömmel vennék minden véleményt pro és kontra akkor is, ha csak elméleti, vagy akár más javaslatot is. Az sem baj, ha más gyártó megoldása, ha F bajonettes. :)