kariko
2012.03.06
|
|
0 0
158
|
Üdv!
Nem szoktam írni túl gyakran, inkább csak olvasom a fórumot, de most billentyűt ragadok. :) Hogy bonyolítsam a dolgot, nálunk (Heves-megye Ny-i része) az átalad is bemutatott szilvát Szentannai-szilvának hívják, mivel Anna-napkor (július 26.) már rendszerint érett. Erre tökéletesen illik a leírás; húsa zöldes íze jellegtelen, a héját ha rágjuk akkor előjön a jellegzetes kesernyés íze. Valamikor nekünk is volt de kivágtam, mivel nem potyogott le, így kézzel kellett szedni létráról, darázscsípéseket elszenvedve, továbbá kész moníliafészek volt. Egyébként termésbiztonsága egész jó , szinte mindig bőven termett. Felhasználni leginkább pálinkának vagy lekvárnak szoktuk, úgy nem jelentkezett a kesernyés íz. Ez a néhány éve kivágott fám termése: http://gallery.site.hu/d/10070427-1/Picture_21410301831.jpg
Boldogasszony szilvának nálunk egy augusztus közepe táján érő (gondolom Nagyboldogasszony napja miatt: augusztus 15.) szilvát hívnak, mely viszont jellegzetesen zamatos, édes. Húsa sárgás, maghoz közel pirosas, éretten krémes, ikrás állagú. Az illata is egészen jellegzetes, zamatos. A gyümölcs hosszúkásabb, nagyobb szemű az előző fajtához képest. Ez éréskor lerázható a fáról. Nem olyan bőtermő, mint az előző fajta, de rendszeresen terem. Egyetlen szépséghibája, hogy a szilvamoly némely évben károsítja. A sarka vírus is gyakoribb, mint a másik fajtán, de gyümölcse így is élvezhető és nem hullajtja el a fertőzött fa sem. Még nem teljesen érett boldogasszony szilva: http://gallery.site.hu/d/10069526-1/Picture_21410301781.jpg |
Előzmény: Flanell (141)
|
|