AUDI A4 1.9 TDI - hiba diagnosztizálás
Van egy 1995-ös évjáratú Audi A4 1.9 TDI 90 lovas személygépkocsim.
Feltételezett adagoló meghibásodásos problémával fordulnék hozzátok, és kérném a segítségetek a minél pontosabb diagnosztikához.
Menet közben, 4-5 sebességfokozatban néha-néha rángat az autó. Kezdetben olyan 1000 kilométerenként rántott egyet-egyet, aztán egyre gyakrabban, már 10-20kilóméterenként, és nem csak egyet-egyet, hanem egy-egy sorozatot rángatózik pár másodpercig.
Valamint 1-es sebességfokozatban amikor hideg motorral indulok, amíg átmelegszik a motor, nagyon rázza az autót amíg sebességet vesz fel (tehát berakom egyesbe hogy induljak, engedem a kuplungot és nagyon ráz, akár adok gázt a kuplung mellé, akár nem. De ez a fajta rángatás mindig csak 1-es sebességfokozatban hidegmotornál fordul elő).
Már több szerelőnél is voltam ezzel a problémával és sehol nem tudták megjavítani. Azt mondták, hogy ki kell cserélni az adagolót, ami újan 120.000 ft körül van és használtat nem is érdemes tenni bele, de ha ki is cserélik, nem biztos, hogy ez a hibája.
A nagy hidegekben le is robbant, egyik reggel, menet közben csak megállt. Elvittem szervizbe, kiderült, hogy az adagoló elektromos vezetékei sérültek, és az adagoló tömítéseknél is folyt ki a gázolaj. Megjavították, tömítést cseréltek, ésegy hétig, kb 700 km-t gyönyörűen ment az autó, sem hideg indításkor nem rángatózott, sem a nagyobb sebességfokozatokban nem rántott menet közben. Utána egyszer csak megint elkezdte, hideg motornál induláskor megint ráz folyamatosan, és távolsági használatban, 4-es, 5-ös fokozatban rángat egyet-egyet 30 kilométerenként, csak enyhébbeket mint azelőtt.
Már nagyon ki vagyok készülve ezektől a rángatózásoktól, és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna hozzáfűzni szakvéleményt a jelenséghez.