Altamir Creative Commons License 2012.02.26 0 0 1130

Mint ahogyan a fórumtárs leírta, arra kell törekedni a takarásnál, h minél nagyobb földfelülettől kapjon a bokrod a külső hőmérséklettől enyhébb hőmérsékletű földsugárzást, mivel a nyugalmi időszakban a vesszők belső hőkibocsátása elenyésző. Magyarul, ha a vesszőt körbeszigeteled, akkor az belső hőt nem termel, max valameddig véd a szigetelés a külső hideg ellen, de az tartós lehülés esetén nem elegendő. Ezt legkönyebben a vesszők lefektetéssel tudod elérni, főleg akkor, ha néhány szálról van csak szó. A füge nagyon rugalmas növény, jól lehúzható a földfelszínhez. Én most egy kb 2 m-res bokorral csináltam ezt meg, bár azt először összekötöttem, és úgy húztam le, de a rugalmassága miatt le kellett súlyoznom. A ledöntést követően, ha tudod földdel takarhatod, vagy bármi mással.Fűvel, leveles köróval, stb. Hó esetén érdemes rálapátolnod 20-30 cm-t, mert az kitűnően szigeteli. A takarásodat olvasva, amennyiben jól értettem, hogy az egészet betemetted földdel, akkor gond nem lehet, ha ezt nem tetted meg, és olyan vidéken laksz ahol -20 C fokok voltak, akkor biztosan elfagyott. Persze, ha kibontod, látni fogod a növényeken. Nem árt tudnod, hogy a fügénél az elsődleges termések az ágak felső 20-40 cm-rén vannak, tehát, ha a vessző felső harmada elfagyott, akkor csak másod-, vagy harmadlagos termésekre lehet számítani, ami a termőhelytől és az időjárástól függően, vagy beérik, vagy nem. A harmadlagos általában nem érik be. Célszerű még arra is figyelned, h késő ősszel már ne öntözd a fügédet, mert az kitolja a vegetációs időt, és a hajtások nem fognak kellően beérni, ami azt jelenti, h a fagytűrése jóval kisebb lesz a vesszőknek. Általában a beérett vesszők -14,-15 C fokot is kibírnak, de én azt tapasztaltam, h az éretlen hajtások már -10, -12 C fokon elfagynak. Nálam tavaly legalábbis ez történt. Amennyiben bokrot telepítesz, érdemes fűtött épület közelébe ültetned, mert az nagyon sokat segít a teleltetésnél. Lehetőleg a fagyzugos helyeket kerüld. Amennyiben dombos részen laksz, akkor érdemes a legmagasabb részekre telepítened, mert azok jó fagylefolyású helyek, és a hideg levegő a domb alján gyűlik össze. Ebből adódóan egy 40-50 méteres domb esetén a hőmérsékleteltérés akár 6-8 C fok is lehet. Ezzel kapcsolatban érdemes "Ninovarga"és fórumtársai hozzászólásait elolvasnod a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topicban.

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9181283&la=116455960

Előzmény: trofimov (1121)