andzsin Creative Commons License 2012.02.24 0 0 184

nekem erről az egészről a következő a véleményem:

sajnos félig érintett vagyok ebben az egészben, mert jogász vagyok:))) anno még az őskorban, amikor elkezdődött ez az egész, még a napsterrel indult, még az internet is új volt, embereket kapcsolt össze, élőben lehetett csetelni, az csak később jött, hogy hú de jó, még számokat is lehet cserélni...aztán jöttek  a klónjai...és eljutottunk a torrentig és az upload szolgáltatókhoz.

a kérdés sokágú:

jogilag: amíg a magam szórakoztatására töltök le, elvileg nem vagyok büntethető itt kis hazánkban (azért mondom, hogy elvileg, mert tul.képpen ige, de a gyakorlatban nem baxogatják az egyéni letöltőket.)

morálisan: baromira sajnálom a zemeszerzőket, filmeseket, hogy ez a helyzet alakult ki, de isten lássa lelkem, adnék ért pénzt ha meg tudnám fizetni. amikor még nem voltak filecserélők, akkor még megvettem...

és egyébként meg kapja be a faxomat az összes kiadó, hogy most keménykednek 15 éve után, amikor már akkor, amikor a napster megjelent, szerződést kellett vona kötni egymással és létrehozni egy központi adatbázis, hogy abból lehessen letölteni...aztám később persze létrejöttek webáruházask itunes, amazon...stb, de ez ma már csak szépségtapasz. hamarabb kellett volna felébredni.

Előzmény: pauli-f (182)