Először is.
A tojáson van egy védőréteg ami nem engedi a pólusokba jutni a koszt.
Mikor megtisztítod a tojást, a védőréteg lejön. Semmi baja nincs attól a tojásnak hogy szépen magyarul mondva szaros. Mert ha belegondolsz, ha magának keltené ki az állat akkor is ilyen mocskosak lennének.
A másik, hogy a friss tojást akár, hogy is lámpázod azon nem fogod látni, hogy fias-e vagy sem. Keltetőbe teszed és 10. napon már látszik, hogy köt-e a tojás vagy sem.
A keltetni való tojást 10-15 fok között kell tárolni, hegyes végével lefelé és 24 óránként 360 fokban megforgatni. Ezzel utánozod azt mikor az anya állat a következő tojást hozzá tojja és megkeveri a tojásokat.
Keltetés előtti nap megmosod, lefertőtleníted a tojásokat és beviszed a szobába, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. Ezzel indul be az első folyamat. Másnap irány a keltető.
8-10. nap már szépen látni melyik tojás kötött be (ereket és egy mozgó kis foltot fogsz látni) Ha ilyet nem látsz akkor visszafőzheted az állatoknak a tojást, mert már nem fog bekötni. Naponta kétszer 12 óránként forgatni kell a tojást a keltetőbe. Liba tojás esetében nagy pára szükséges. Én a lámpázást követően minden nap az egyik forgatásnél vizzel permetezem már a tojást. Utolsó 3 napban nem kell már forgatni csak permetezni és szellőztetni.
Ha neked most 6 tojó libád van ahhoz elég lenne 1 gúnár is, maximum 2. A 3 tuti sok és ez a keltetésen meg fog látszani, mert a 3 gúnár le fogja verni egymást a tojókról.