Arról nincs szó hogy feladom, csak meggondolom hogy mire érdemes pénzt kiadni. Amit már 3-4x próbáltam mindenféle körülmények között és akkor sem hajlandó fejlődni azzal nem foglalkozom már, van más növény ami készségesen fejlődik, nem akarom feleslegesem elvenni a törődést előlük. Ráadásul a válság igencsak érzékelteti magát. 10 rugós csomagrendelésből 1 féle mag kelt ki, igaz hogy egy részével még csak először próbálkoztam. Nagyjából már tudom miből érdemes rendelni ami ki is kel és nem lesz gond a növekedésben.
A helyszűkét térben is értem, mivel 1-1 fordulásomra a teleltetőben sokszor 2 növény is zuhan...
Másrészt hüvös a teleltetőm, itt nem tudok trópusiakat tartani, meleg helyen már nincs igazán.
Ettől függetlenül csak a nagyon kényes trópusiak vételét mellőzöm, merthogy ez azért tág fogalom.
Pl. a vanilia 8 fokon telel, kutya baja nincs, annonák is.
A kinai fahéj inkább szubtrópusi növény, 6 fokot is kapot és oda sem hederintett.
Szóval tényleg a kitartás a lényeg, ebben nincs is hiány, de észszerünek is kell lenni, pl. kakaót miért tartsak 10 fokon..
Persze lehet hogy lesz majd vmi. alkalmas meleg teleltető, csak legyen aki fizeti a fütést...
Most egy kicsit inkább a szubtrópusi avókádó- mangó... stb vonalra koncentrálok, citrusra..
Igaz cseperednek már fel a ritkaságok is, ezekre is figyelni kell.
Esetleg lehet hogy növénynemesítésbe is fogok majd, ha lesz időm..:)