Csimpolya Creative Commons License 2012.02.11 0 0 396

Megnéztem a feljegyzéseimet, 1989 február 27-én láttam ezt a filmet a budapesti Ipoly moziban. Maga a történet, aminek alapján készült a film, 1990-ben megjelent könyv alakban is. Most vettem észre, hogy Oliver Sacks az írója. Kiadtak tőle egy érdekes könyvet, A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét címmel, ebben különféle mentális rendellenességekkel foglalkozik.

Tényleg nagyon szép film, mert még negyedjére is akadt benne felfedeznivalóm: itt a színészi játék fordítottjáról van szó, a merev, kataton tartásról és arckifejezésről.

Felfigyeltem még arra is, hogy itt is működok a tehetetlenségi nyomaték. Addig kevés baj volt a betegekkel, gondozták őket, mint egy szobanövényt. Nem hiába nevezték kertnek ezt a részleget. Most viszont, hogy emberek lettek belőlük, egyből bonyolultabb lett a helyzet. Váljék a személyzet becsületére, nemcsak munkával és erkölcsileg, de pénzzel is támogatták a drága gyógyszer beszerzését, és ezen még én is meghatódtam.

Igen, nagyon jó volt mindkét főszereplő színészi játéka, de nekik jutott a legjobb szerep.

Robin Williamsnak még egy csodálatos alakítása jutott eszembe, a Holt költők társasága.