imoka Creative Commons License 2012.02.10 0 0 135

Szerintem ez a logika téves. A D800 a legtipikusabb Nikon utódgép. Nincsenek itt új kategóriák meg semmi e fajta cselszövés. Teljesen logikusan követi a szokásos Nikon üzletpolitikát ez a gép is a „pro” szegmensben: „végy egy új vázat, pakold bele a legújabb fejlesztéseket és a bevezető árat pozícionáld 20-30%-al magasabbra, mint a kifutó modellét, majd szép lassan kezd el csöpögtetni az akciókat az évek során.”
A svájcibicska hasonlatot sem találom életképesnek. A D800 szerintem sokkal univerzálisabb svájcibicska, mint a D700. Majd nézzük meg mit tud magas ISO-n, 12 mpixelen a két váz… A D700 egyetlen mérhető előnye a valamivel nagyobb fps szám és ezzel ki is merült. Meg persze jelenlegi ára, ami több mint 3 év piacon tartózkodás eredménye. Érdekességképpen nézzük csak meg mennyi volt a bejelentéskori ára a D700-nak: „US$2999 or €2599 body only”. Szerintem ugyanúgy repkednek itt 2 év múlva a 600 ezres D800 árak, mint a D700 esetében jelenleg. Nincs itt semmiféle átpozícionálás. A D800 ugyanúgy a komoly amatőrök és a profik belépője az FX világba, mint a D700 esetében volt, csak 2012-es körítéssel. Ennek a pénzben kifejezhető ára a Nikon stratégiája szerint immáron 3,5 éve változatlan (mivel a piac azóta nemigen változott).

Előzmény: Aga (132)