bbeci
2012.02.08
|
|
0 0
1285
|
Ez igaz,nem is kell tagadni.Valahogy a magyar gépgyártásban a dokumentálás soha nem ment pedánsan.Vagy a hatalom tűntette el,vagy a háború tette tönkre,vagy megmenteni akarta valaki az utókornak és balul sült.
Én is csak csodálni tudom a nyugatiakat.Eddig a három Deutz motorom mindegyikéről ki tudtam deriteni hányas évjárat.Az első 1800as években készült motortól a II. vh-ig minden gyártott motorról meg lehet mondani mikori.És még jó hogy voltak olyan ügyesek a németek hogy nem csak jól látható helyre ütötték a számokat,hanem a blokk hátsó részébe amit a karter ablaka takar le.Azt senki sem tünteti el.
A másik az Ihc motornál szintén a számok kiadják az évjáratot.Ott bonyolultabb mert vagy én nem tudom vagy nincs is a szám a blokkba ütve hanem egy alu táblán van amit vagy leütnek róla vagy megrohad a felirat mint az enyémen is.
És ezek elmondhatók minden amerikai motorról,vagy pl.Ford/Fordson.Minden adott,alkatrészjegyzék,alkatrészek,évjáratok.És mindenki számára hozzáférhetőek,ami a legfontosabb. |
Előzmény: Levays (1284)
|
|