Sziasztok!
Az én stációim és megfigyeléseim a "felkerült gyűjtemény" témában:
1. A gépek mennyiségéből azonnal egyértelmű volt, hogy a lentebb vázolt történetről van szó: az örökös árulja az örökséget.
2. Azonnal feltűnt, hogy bár a képek használhatatlan minőségűek, leírás pedig gyakorlatilag nincs, az ilyenkor megszokott firnyogás helyett hihetetlen pörgéssel folyik a licitálás (ennek okát még most sem értem).
3. Közelebbről nézve azért megállapítható a termékek minősége: megdöbbentő. Korrózió, kopásnyomok, penész és por minden mennyiségben. (Kíváncsi vagyok, a leütött terméket hányan nem veszik majd át.)
4. A két darab 1,2/50mm-es obival szerelt gép kivételével (C és N!) jellemzően túlzóak a leütési árak. Mintha valami herdálási mámor lenne, vagy a bőség szédítte volna meg az embereket.
5. Felmerült a kérdés, mi lehetett a gyűjtő szempontja? Több kép szinte roncs szerűen elhasznált, ezek gyűjtői értéke gyakorlatilag nulla. Ő használta volna el a gépeket? Ez mondjuk nem igazán fontos kérdés, csak érdekelne.
6. Szerintem is sokkal kisebb baj, ha egy gyűjtemény szétszóródik, mintha egy láda mélyén rohadna szét egy garázsban vagy pincében. (Ez alól kivételnek gondolom a Bajtai féle gyűjteményt, annak sorsa rettenetesen érdekelne, mivel szerintem azt már közkincsnek számított.)
7. Vannak rendkívüli csemegék még most is, remélem mind jó helyre kerül! :-)) És hogy azért a termékek többsége tisztítható, helyre hozható és sok örömöt szerez majd az új gazdának.
És ez a vásárlási láz remélem azt jelenti, a gyűjtő társakat messzire kerüli a válság. Vagy ha nem, már kilábalóban vannak! Jó fényeket hát továbbra is mindenkinek!