Sziasztok,
Végigolvasva a fórumot (igaz, több szakaszban és hét alatt, sok-sok tervezés után...) belevágtam a saját tervezésű szellőztető elkészítésébe.
Úgy tervezem, hogy maga a hőcserélő többkamrás polikarbonátból lesz, kb 25m2 hőátadó felülettel, a ventilátorok eredetileg hőtárolós kályha ventik lettek volna, de mivel mint kiderült aszinkron motorok és problémás a szabályzásuk, ezért 12 voltos autó szellőztető ventik fogják terelgetni a levegőt (összehasonlítva a villanykályha ventikkel nagyobb nyomást és légmennyiséget képesek produkálni kb 1/3 fogyasztással).
A doboz kívülről horganyzott acél borítást kap, 30mm XPS belső szigeteléssel. Lesz benne by-pass ág a nyári szellőztetésre, illetve beépített légkollektor csatlakozás és fűtő kalorifer is.
Amit viszont most láttam az egy látszólag könnyen kivitelezhető ellenáramú hőcserélő így hőcserélő terén kissé meginogtam.
A bordákat el lehetne készíteni 3-4 mm-es PVC-ből, a hőátadó felületet pedig 0,2-es alumíniumból. A hatásfokára azért kíváncsi lennék, arról nem írtak.
Vélemény?
Üdv,
Athos