durkonorbi Creative Commons License 2012.01.31 0 0 4223

A gondolatmenet jó, de az én speciális helyzetemmel árnyalva a képet sokat változik:

A ház nagyon jól hőszigetelt, könnyű(fa alap)szerkezetes, aminek két hozadéka van: nagyony alacsony folytonos hőigény és rendkívül kis hőtartóképesség. Ennél fogva a 230W folytonos hűtés pl. pár órán át már komoly hűtést jelent a központi,amúgy is leghidegebb helyiség alsó szintjén (galériás, északi határoló fallal, és sajnos amilyen jó a falak szigetelése, olyan rossz a padlóé, az sokat hűt!)! Nem beszélve a komfort érzetről!

Legutóbbi tapasztalat. Kb. két hete a turbós cirkó felmondta a harcot, és mivel nem akartam elkapkodni még így a tél derekán sem az utód kiválasztását, előkerült egy elektromos fűtőtest (digitális vezérlés, venti, 100-1200-2200W kapcsolható teljesítmények). Namost, amikor kint stabilan 0-5C között járt a hőfok, akkor a következőképpen alakult a történet:

1. nap délelőtt: próbáltam megjavítani az elektronikát, de sajna agyonintegrált, esélytelen volt... aznap semmi fűtés, de rel. jó szoláris nyereség mellett a hőfok a megszokott 20-21 fokról késődélutánra 17-re süllyedt.

1. nap este: üzembe állt a fűtőstest (galériába állítva, ajtók rányitva!) a max. 2200W-on, és későestére a hfok mindenhol (!) 19C felett volt, éjfél körül beállt a 20C körüli állapot, kint minuszok, hideg, szelesbe hajló idővel!

2. nap kora reggel levettem 1000W-ra, beállítottam, hogy 20C-nál állítsa le a fűtést. Innentől kezdve szinte folytonos, néha leállva szakaszos üzemben 3 napon keresztül (minusz pár fok este és plussz pár fok nappal) tarotta a 20 fokot, és múlthéten péntekig ez fűtött kizárólag, és végig nem ment ideiglenesen sem 19C alá a ház hőfoka. Tapasztalat szerint, ha nincs fűtve (előző kazán a végén volt, hogy megállt este!) akkor az esti 20C-ról reggel a nappaliban 14-15re sülyedt a hőfok, ha kint ilyen idő volt, mint mostanában!!!

MIért is írtam le: csak azért, hogy lásd, egy ilyen hőtechnikájú ház esetén sokkal többet jelent az a pár száz watt is, ami hűt vagy fűt, mindet egy többszörös tömegű téglaháznál, ahol komoly hőtraktározóképesség van!

Illetve a főzésnél mikor megy az elszívó, akkor minden meleg elmegy onnan, semmit nem érzünk belőle, ha lekapcsolom az elszívót, akkor persze azonnal jelentkezik a plussz hő a hőérzetben!

---

Vagyis amit írsz az így van, de amennyire egy hagyományos hőtechnikájú háznál ez nagyon kis hatás, nálam elég nagy... nem beszélve arról, hogy az a bizonyos elektromos fűtés csak azért lenne benne, ha valami miatt jól jön a kiegészítő fűtés... pl. nincs a kaloriferre melegvíz, vagy - remélem már évekig nem lesz ilyen gond, de - megáll a kazán stb... akkor jól föhet a hőntartáshoz is akár, zárt rendszerben keringetve a levegőt... de ami biztos, az alap egységbe nem kerül bele! :) Ellenben sok erőfeszítést sem kíván a megépítése, mert van hozzá minden, max. illeszteni kell a dolgokat!

Ami jobban foglalkoztat most első körben, az egy útváltó (Y vagy/és) pillangószelep megépítése, megvétele... persze motoros kivitelben... régebben csináltam ilyet szervomotorral, de amenni nyűg volt a pepecselésével, nem éri meg, jobb lene találni valami más/jobb megoldást...

(A felületet túl kicsinek látod ? Ha jól számoltam, kerekítve kb. 5-6 nm, nem olyan rossz az szerintem alapvetően 60 m3/h tervezett légáram mellett ... van itthon egy félkész alu rekupec, az az egész házra ment volna, az mondjuk ha jól rémlik 25 m2 felület körül van, de az nagy lenne már ide... :) ... erre  a légáramra szerintem jó lesz ez, de majd lassan mérek is, akkorkiderül majd, mi az igazság! :) :) )

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4221)