Szerintem rá fox jönni, hogy az elektromos utófűtésre költött időd pénzkidobás volt: ha bejövő levegőt valami félreeső irányba állítod (pl teríted a mennyezeten), hogy ne közvetlen emberre irányuljon (legyen ideje felvenni a helyiség hőmérsékletét), akkor észre sem fogod venni, hogy megy-e az utófűtés vagy sem.
Gondolj bele:
- tételezzük fel, hogy amíg főzöl, addig 100 m3/h levegőt akarsz ezen a szerkentyűn ki-be áttolni.
- egy m3 levegő egy fokal felmelegítése 0,000335 kWh, a fűtési szezon külső-belső átlaghőm. különbség legyen 17 fok, tehát 100 m3/h esetén 570 wattal kellene fűteni a bejövő levegőt (akkor, ha nem lenne a hőcserélő).
- de a hőcserélő ennek az 570 wattnak vissza fogja hozni mindjuk a 60 százalékát (két ilyen kis mütyürtől ennél jbob hatásfokra nem számítanék), tehát marad 230 watt átlagos hőigény. kb ennyit fog hűteni, ha a fenti feltételekkel üzemel és nincs benne utófűtés (pontoosabban még ennyit sem, mivel még nem számoltunk a pára kicsapatás hőjével).
Gondolj bele: amikor a konyhádban éppen üzemel egy akár több kilowattos extra fűtőberendezés (= asszony éppen főz), akkor mennire lesz érezhető a helyiség hőmérsékletén ez a 230 wattnyi "léghűtés"?
...szóval én a helyedben az első változatba nem tennék semmiféle utófűtést.