durkonorbi Creative Commons License 2012.01.30 0 0 4219

A páraelszívó egy igen komoly, minőségi darab, mivel a nappali-konyha egyben van (illetve egy függesztett falszakasz választja el), erre annak idején odafigyeltem, hogy minőségi legyen ne csak hang/légszállítás, hanem szűrés szempontjából is! 3-4 év távlatából el tudom mondani, hogy a rákötött, és kb. 2 méteren kivezetett flexi alucsőben egy lehelletnyi zsír, kosz stb. nincs, se tapintásra, se szagra, se fehér törlős próbával, olyan mint a patyolat!!!! Én lepődtem meg rajta a legjobban tavaly, mikor megnéztem,és idén sem cáfolt rá! :) Szóval az a bizonyos koszos levegő nem koszos itt, sőt, tiszta! :) :) :) 

A vízügyi részét illetően elég sok párára és ezáltal kondenzre számítok, illetve annak a hőjének megfogása is a nem titkolt cél! De mivel ez egy kondenz szárítógép egysége, mondanom sem kell, úgy van kiképezve, kialakítva, hogy sok víz le tudjon rajta kondenzálódni! A fagyás lehet nagy minuszban egyedül a gond, ezt természetesen automatikával védendő majd ki, nevezetesen lesz leolvasztó üzem*, ha feljegesedik a hőcserlő legutolsó szakasza!

Utófűtést illetően: igen, az lesz, mert a nappaliba lesz a belépő ág bevezetve, így oda nem akarok a szobahőfoknál hidegebb levegőt fújni, ezért lesz egy kalorifer benne, valamint lehet a biztonság kedvéért lesz benne egy fűtőszál is, amekkora légáram lesz (és eseti a használat is!) nem számítok nagy fogyasztásra, max. olyan néhányszor 10 esetleg 100W körüli nagyságra...  ezt majd a ténylegeses légsebesség meghatározza. PID vezérelt lesz ez a része úgyis, az meg szépen paramétezhető, a 4-20mA kilépőről meg fázishasítással szabályozható (ahogy tervezem... :) ...).

Majd teszek fel képet, ha odajutok, hogy fényképezek is! :)

*a jól bevált befelé áram megáll, kifújt levegővel leolvasztás módszer