Sziasztok!
Köszi a válaszokat! :-) Az 1938-as esetet én is hallottam, és hihetőnek tartom. A Jeremy Wade műsorai közül szinte az összeset láttam, horgászoknak amúgy is kötelező. :-) Ha már a kriptozoológiánál tartunk, a Tigrislazac is megér egy misét, attól brutálisabb vizi élőlény nem sok van. Azokkal a fogakkal széttép akármit.
Visszatérve a harcsákra. Én személy szerint hihetőnek tartom hogy egykoron léteztek, vagy léteznek 3-400 Kg-os harcsák, ha táplálékban gazdag vízben él, nyugisan elvan, csak azzal kell törődnie hogy növekedjen, ki tudja meddig, mekkora méretig. :-) A szakkönyvek adataiban is elég nagy a szórás, valamelyik 150 kg-ban maximalizálja a felső súlyhatárt, egy másik meg 500 kg-ban. Maximális hossz 3-4 méter, ez szerintem teljesen reális. Meg azt sem kell elfelejtenihogy 100 évet is megélheti a harcsa, az alatt meg van ideje megnőni. :-) Olvastam mindenféle dolgot, főként könyvekben, pl. az 1800-as években történt a Felső- Tiszánál, hogy egy teheneket itató kislányt támadott meg egy 3 méter körüli harcsa. Ján Sedlár kiváló horgászkönyvében is említ az 1600-as években, szlovákiában kifogott 500 kg-os harcsát, amiben emberi csontokat találtak, egy másik óriásban meg uszkár kutyát. Állítólag a Mohácsnál kifogott 300 kg körüli harcsa valóban létezett. Van még itt egy helyi urban legend, ( Szabolcsi vagyok ) hogy Tokajban, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál lévő híd egyik pillérjénél is lakik egy barom nagy harcsa már hosszú évek óta. Az egyik régebbi Horgászkalauz könyvemben van még két meredekebb, de hiteles történet, ha érdekel titeket holnap előkeresem és beírom ide.
Vannak nekünk is vizi szörnyeink, nem kell az óceánhoz vagy Loch Ness-ig menni. :-) Milyen lehetett pl. egy 7 méteres, 1000 kg-os Viza??? :-) Sajnos ez is már csak a "volt" kategória...