Tehát az állítás :
"egyébként az átlagos csh nm 90 és a felhasznált átlagos energia 320kwh/nm/év "
A mondat első fele nagyjából igaz lehet, azaz egy átlagos családiház kb. 90 m2. Van nagyobb és van kisebb, ezzel semi baj nincs.
De az átlágos
---- 90 m2 -en ezekszerint 90 x 320 = 28800 kWóra energát fűtenek el.
Ez gáznál megfelel kb. 2880 m3 ,ami kb. 375 eft. Na ez a magyar átlag lakosságnak kicsit sok lenne.
Természetesen vannak ilyen rossz fajlagos felhasználású házak - nem is kevés van belőlük, de nem ez az átlag.
Hogy mennyi az átlag lakás ( családiház és más lakás ) fajlagos energia felhasználása ??
Hát olyan 200 kWó/m2/ év - ez se kevés.
Az én házam ami majd egy átlagos - 92 m2, szigetelés után olyan 142 kWó/m2/ év. Lehetne jobb is, de már ráuntam a szigetelésre, anno viszonylag vékonyakat tettem fel - falak 5 cm, födém 6 -8 cm.
Ja hogy néha aszakemberek is mondanak hülyeségeket.
igenanno eccer egy Wienerbergeres szakember állította, hogy a magyari házak nagyon szarok, ő egyenesen 350 kWó/m2/ év átlagos értéket dobott be. Ennyi erővel mondhatta volna hogy 450 az érték had ámuljon rökönyödjön a közönsége.
természetesen vannak nagyon rossz energetikai tulajdonságú házak is mint mondtam szép számmal. Az ezekben élő lakosok : ha gazdagok ,fűtik az egészet , a szegényebbje meg nem fűti az egész házat, ilyen eccerű.