Sziasztok!
8 hónapja vagyok boldog tulajdonosa egy Westie kutyusnak. Nagyon tudnánk neki örülni, ha választ kapnánk néhány kérdésre. Biztosan kérdezte már nagy részét valaki itt a fórumban, de talán nem összeszedetten, vagy régen (esú és utolsó jónéhány oldalt átolvastam). Amit tudni kell: kertes házban lakunk, kinti, egyedüli kutyus.
A kérdéseim:
- első és legfontosabb: milyen tápot vegyek? A boltokban, illetve az állatorvos is azt mondta, hogy baromfi / szárnyas húst ne egyen, mivel attól beteg lehet, így vettem neki sárgarépás-lazacos-marhás tápot (elég drágán), amit szeret is, most elfogyott, és körbenéztem az interneten, így találtam rá a külön Westie fajtának való tápra, aminek viszont nagy része (>24%) csirke és pulyka. Most akkor mit lehet neki adni és mit nem? Csak a "maradék" szárnyashússal van baja, vagy nincs is baj, csak ilyesztgettek? A neten is több véleményt olvasni, gondoltam a tapasztalt tulajdonosok már tudják. (Az előző kutyusunk egy puli volt, ő nagyon jól elvolt a házikoszton, ami nagyrészt csirke volt.) Mikortól ehet felnőtt tápot? Amit most vettem azon az áll, hogy 100g-ot kapjon naponta a kutyus. Ezt csak én keveslem? Olvastam, hogy van, aki 150g-ot ad neki egy nap, van aki 90-et, de az enyém gyakorlatilag akármennyit képes megenni (nem lehet neki otthagyni, ahogy itt olvastam)
- mivel kinti kutyus, így a szőrét sem vágattuk le, szép, dús lett. Ettől még el kell vinnem kutyakozmetikushoz ilyen hidegben is, vagy elég, ha fésülgetjük? (vettem neki fésűt, és azzal át szoktuk fésülni)
- elkezdtem neki tanítani az alapvető dolgokat, azonban egyet nem sikerül: még mindig összevissza piszkít a kertben. Mivel inkább lakásból való kiszoktatást találok, leírná valaki, hogy hogyan szokás a kertben "kijelölt" területre szoktatni a kutyust? (keresgéltem, próbálgattam, de nem sok minden vált be)
- hogyan lehet leszoktatni arról, hogy ne ásson mindenhol? Tudom, hogy alapvetően ás, ez nem is gond - ráadásul pont ott, ahol vakondok van - de azért a virágoskert közepén nem célszerű :)
- jutalomfalatot milyen lehet neki adni? (szintén a csirkemizéria miatt, eddig mindegyikben volt, amit néztem, bár a legtöbbre rá sincs írva. Esetleg valami zöldséget stb.?)
- van valami javaslatotok a fajtával kapcsolatban?
Köszönöm a válaszokat előre is!