Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 4004

A készülék amit említettél egy csomagba adja egy PH vagy AE-ház teljes gépészetét, igen magas áron. Ugyanakkor előnye a minimális gépészeti munkaigény és a kis alapterület. Ezeket a gépeket tipikusan németországban és svájcban használják lakásokban és kisebb házakban, ahol mind a munkaerő mind a beépített terület drága.

Ha van szakembered, és helyed gépészetnek akkor jelenleg magyarországon egy komponenskből felépített gépészettel jobban jársz. Arra is érdemes gondolni, hogy ha ez a doboz elromlik, akkor bizony sem levegőd sem melegvized sem fűtésed nem lesz.

Hadd mondjam el azt is, én mit gondolok a hővisszanyeréses szellőztetőről.

Szerintem a gépi szellőztetés egy fontos komfort fokozó gépészeti megoldás lehet minden házban. Nem mindenkinek jut eszébe, vagy van lehetősége mindíg az valós igényeknek és levegőminőségnek megfelelően szellőztetni. A szellőztető ezt (vezérléstől, modelltől függően) automatikusan megoldja.

Ha passzív házról beszélünk, akkor nem megengedhető sem a direkt sem a mesterséges szellőztetés hővesztesége, mert a ház úgy nem fogja teljesíteni a PH energia kritériumokat vagy csak irreálisan drága szigeteléssel kompenzálva. 

Ezek alapján egy "költséghatékony" PH-ba kell hővisszanyerő szellőztetés.

Mivel én csak egy alacsonyenergiás (kb PH x 3) házból tudom megítélni a dolgot, nekem a szellőztető által nyújtott komfort és levegőminőség miatt éri meg leginkább.

Előzmény: KAripari (3995)