barkasarja Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1451

"Nno, ez már egy érdekes hozzáállás. Eddig nem hallottam róla, hogy a nemzetiség multihalmaz, többnemzetiségű államokról igen, de az más."

Talán megmagyarázhatnád, hogy mit értesz a "nemzetiség multihalmaz" kifejezésen és azt is, hogy ez miként függ össze a vita témájával, pontosabban, hogy a székelyek magukat magyarnak tartják.

E kis bevezető után, nekem az a véleményem, hogy továbbra sem érted a lényeget, pedig nem nehéz. Ennek megértéséhez tudnék ajánlani még egy nagyon jó segédeszközt. Csak el kell menned a Jászságba vagy a Kunságba és meg kell kérdezned az ott élő embereket, hogy minek tartják magukat, amellett, hogy tisztában vannak a jász vagy kun származásukkal.

"Szerinted egy embernek hány állampolgársága lehet?
És hány nemzetisége?"

Az állampolgárságnak semmi köze a származáshoz és ugyanúgy lehet többes, mint egy nemzethez tartozás tudata (kettős, hármas, stb. állampolgárság). Következésképpen egy magyarországi német, román, szerb, horvát, stb., minden további nélkül lehet kettős származástudatú.

A székelység ezen belül egy olyan sajátságos helyzetet foglal el, ami azon a tudaton alapul, hogy a székely és a magyar testvérnép, amit az azonos nyelvünk és kultúránk is alátámaszt.

"Aztán itt van egy még érdekesebb kérdés.
Vegyünk egy magyar állampolgárt, aki sváb. Nno, ez a sváb nemzetiségű emberke átáll mondjuk a törökökhöz, és elmegy innen Törökországba. Mi lesz ott belőle?"

Ez teljesen rajta múlik.

Ha jól megtanul törökül és a kultúrájukkal is sikerül azonosulnia, akkor mondhatja magát töröknek is és lehet kettős, sőt hármas nemzetiségi tudatú is.

A magyarországi németek általában kettős tudatúak vagy kötődésűek.

Jó példa erre az egykori soproni népszavazás, ahol a város német származású lakói nagyon is tisztában voltak német gyökereikkel mégis Magyarország mellett döntöttek.

"Szerintem azok "buknak meg" - ha már -, akik itt született, itt élő, ezért az országért küzdő emberkék magyarságát kérdőjelezgetik…"

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ezek is, meg azok is akik "románozzák" és "román g***-zik", stb., a székelyeket és általában az erdélyi magyarokat...

"…miközben magyarnak tartanak soha, egy percig ide nem tartozott embereket."

Kik ezek?

Előzmény: MrJones (1448)