Tiszteletem!
Cozumelről első alkalommal én mindenképpen Tulum Maja várost ajánlanám. Társaság által szervezett út keretében, ide minden Cozumelen kikötő hajó társasága szervez kirándulást 120-150 USD körüli áron.
Az egyetlen olyan Maja város, ami közvetlenül a tengerpartra épült, a mesés Karib-tengernél, kb. 15 m magas sziklaoromra. Festői környezet, a szikláról fából épült lépcső vezet le a fehér homokos partra, ergo érdemes fürdőruhát felvenni, a túraruha alá, és törölközőt vinni. A hosszabb programokban erre külön hagynak időt, valamint tartalmaznak ebédet is, bár azt egy távolabbi, szintén mesés partszakaszon. Természtesen Tulum a Yucatan-félszigeten található, vagyis el kell jutni a kontinensra Cozumel szigetéről (megjegyzésként említem, hogy a szigeten egyetlen autentikus Maja hagyaték sem talélható!), amit egy 45 perces katamarán traanszferrel tehetünk meg. (esetünkben elég nagy hullámok voltak, ami a azt eredményezte, hogy az utasok 80 %-a „halat etetett” az úton), majd a partról kb egy órás buszútra fekszik Tulum.
Delfinnel úszni, meg ilyeneket szinte minden szigeten lehet a társégben, de ilyen épületeket látni csak a közép-amerikai részen.
Miamiban talélható a Zámbó Jimmy étterem, ahol 30 $-ért lehet echte USA beli töltöttképosztát enni édeskáposztából. Érdekes. És igaz, hogy Miamiban 15 USD-ért már all you can eat homárlakomára is be lehet fizetni, de ez egy kuriózum. Az a család csinálja, akiknek anno Miskolc-Tapolcán volt a Jimmy panziójuk. Az étteremben eredeti Jimmy ereklyék vannak kiállítva.