ragon Creative Commons License 2012.01.02 0 0 434

De nem ez az ok amiert visszajottem.

A teridoben mozgo hullam haladasi iranya sokakat osszezavar. Nem ertik, hogy merre megy ez a hullam.

Sokat egyszeruen kijelentik, hogy ugy hulyeseg az egesz ahogy van, mert a hullamfront nem arra mozog.

Nos en nem tevedtem, sot furcsamod az sem, aki azt allitja, hogy a hullam frontjanak mozgasi iranya nem az amit megadtam.

Hogyan lehetseges ez?

A kulcsszo :fogalomzavar.

Az elso problema, hogy en is sokszor irtam, hogy a teridoben mozgo hullam haladasi iranyat szamolom, mikozben a teridoben levo hullam nem mozog. En ezzel tisztaban vagyok, ez csak egy rossz  szohasznalat volt.

A masik az, hogy a hullam terben mozog, es ott ennek a mozgasi iranya a hullamfront mozgasanak az iranya. Ennek hullamfrontnak a sebessege a kvantummechanikaban az anyaghullam fazissebessege. Ezt kozelebbrol is megnezem, hogy kitisztuljon minden reszlet.

Akkor mi az amit en szamoltam?

A teridoben, mint latszani fog, a hullam pont olyan hullamfrontokat rajzol ki, mintha egy kozonseges 2 dimenzios hullam lenne. Ekkor a terido 1 ter es 1 idodimenzios. De a hullamfront nem mozog, hanem a kozonseges 2 dimenzios hullamnak egy idometszete, egy pillanatnyi allapotahoz hasonlit.

Az altalam szamolt irany, az atan(v/c), ennek a megfagyott hullam hullamfronjanak az iranya. Tehat az az irany, amerre ez a hullam haladna a teridoben, ha mozogna.

Ezzel az irannyal KELL szamolni, maskulonben ertelmetlenne valik az egesz. Mint meg fogom mutatni, az anyaghullam terbeli mozgasa lenyegtelen, csak egy metszete ennek a hullamnak. Ezert is kapunk az kvantummechanikai fazissebessegre fenysebessegnel nagyobb sebessegeket.

Akkor szamoljunk.

Előzmény: ragon (433)