Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.20 0 0 3934

"Ha találsz valamit, akkor majd nekem is kéne egy darab, mert a nyári hűtésem még nem megoldott, nyárra úgyis csinálok egy másik dobozt a rendszerhez."

Az a gond, hogy szeretnék igen jó hatásfokú víz-levegő hőátadást (hogy a lvegő hőmérséklete minél közelebb essen a fűtővízéhez), aminek ALSÓ határát önhatalmúlag egy képlettel határozok meg, ez jelenleg így néz ki:

kalorifer hőátadó felület (m2) = lakás csúcs-hőigény (kW) x 5

Ezzel egy 100 m2-es paszívházhoz kb 5 m2-es minimális hőátadó felületű kalorifer jön ki,

egy 100 m2-es 50 kWh/m2/év jóságú AE házhoz kb 25 m2,

egy 100 kWh-s házhoz kb 50 m2,

...az ennél is gyengébb házak meg először inkább hőszigeteljenek...

(szerintem kb ugyanez a négyzetméter-képlet alkalmazható lehet nyári hűtéshez is, ahol talajszonda vagy talajvíz a hideg forrása).

Namármost ekkora felületű vízzel üzemelő kaloriferek a jelek szerint

- csak erősen orcátlan áron beszerezhetők

- vagy házilag barkácsolhatók.

Utóbbi esetekre jelenleg autótechnikai hűtő/fűtő alkatrészek között keresgélek, illetve egyes hűtéstechnikai (gázos) hőcserélők is átalakíthatók vizesre a vékony gázcső sok-sok helyen történő elvágásával és vastagabb csövekbe történő közösítésével (tulajdonképpen több párhuzamosan kapcsolt vékony csőszakasz lesz az eredmény).

A keresést leszűkíti a felületek anyaga, ami szerintem csak olyan lehet, amelyen keresztül áramló levegőt még tíz év után is be merjem engedni a tüdőmbe (tehát pl  a pergő festék alól kilógó roszdásodó vasat kizárnám)

Előzmény: wwonka (3930)