Először is az a kérdésem, hogy pénteken diabetológushoz vagy dietetikushoz mész? (bocsánat, ha hülyét kérdeztem, csak ezt a kettőt sokan keverik)
Ha diabetológushoz, akkor ő meg fogja mondani, hogy mikor és mennyit ehetsz ill. hogy van-e szükséged inzulinra - ez az ő szakmája... Lehet, hogy csökkent még a ch mennyiségen, de az is lehet, hogy átvariálja a mennyiségeket... pl. még többször, de keveset, vagy felcserél étkezéseket...stb. Nálam például mindig nagyon magas volt a reggeli utáni érték, ezért a 2. gyereknél a reggelimet 10ch-ra vették le, a tízóraimat pedig 30-ra felvitték... így végig bírtam a terhességet... viszont fogytam 10kg-ot a terhesség végére - miután megszültem 20kg-al kevesebb voltam, mint amennyivel a terhességet kezdtem :o)
A 3. gyereknél viszont nem örültek az előző nagy fogyásomnak, úgyhogy mikor a reggeli értékeim nagyon xarok lettek ismét, rögtön inzulint kaptam. Pontos beosztással, kajamennyiséggel, rendszeres kontrollal...stb. a végén majdnem 100 egység inzulint szúrtam, ahogy megszültem elhagytam és kész... az első (2-3 napos) ellenőrzésen a belgyógyász elzavart a büfébe, hogy egyek egy mignont :o)))
Viszont azt tudnod kell - azt szokták mondani a belgyógyászok, hogy akinek terhességi cukra van, az egyszer tutira cukorbeteg lesz, a kérdés csak az, hogy mikor... akinek nem nagyon gáz, annak lehet, hogy csak 100 éves korára jön ki, de inzulinosoknak valószínűleg korábban... (nekem sajnos már itt is van, bár nálam a súlyom nagy mértékben közrejátszik)
Az ételekről pedig annyit: a barnakenyér sokszor csak színezékkel készül, egyáltalán nem biztos, hogy teljes kiörlésű. Érdemesebb diabetmax kenyeret vagy zsemlét beszerezni, ha tudsz valahonnan. A sonkák páclevébe nagyon gyakra tesznek cukrot, érdemes elolvasni a csomagolását... gyümölcsöt el ne hagyd teljesen!!! Az alma pl. kiváló uzsonna vagy tízórai lehet néhány db korpovit keksszel. Ha tudsz szerezni valahonnan fagyasztott meggyet, epret... nagyon kevés bennük a ch. Egy-egy narancs is belefér néha uzsonna vagy pótvacsora gyanánt (ha nem sok a gyomorsavad)
A gyümölcsök elhagyása terhesség alatt a vitaminhiányon túl emésztési problémákat is okozhat!
Üdv, S.