M63FUN Creative Commons License 2011.12.03 0 0 2222

hát nem derült ki egy két dolog, de próbálok következtetni. úgy érzem ez egy nemrég épült ház. az első télen normális lehet a penészedés

utánna már semmiképppen sem. kiszáradtak a falak. gondolom a házban kémény nincs, vagy ha van akkor zárt. úgy tűnik nekem hogy a tervező

nagyvonalúan eltekintett a légcsere megoldásától. szóval az a vicces helyzet állt elő manapság, hogy nagyon küzdünk a tökéletesen záródó nyílás-

zárókra, és mivel jól megoldjuk a problémát, penészedik minden. erre akkor kivágjuk a jó ablakot. vagyis visszaalakítjuk szellősre.

sztem nálad egyszerűen a légcsere hiánya a probléma. és hiába szellőztetsz akát napi 3-4 szer nem nagyon oldja meg. minden átlagos házon

van hőhíd, de ha nem lenne akkor köd lenne bent. 2 lehetőség van, igen jól rátapintottál: vagy megoldani a szellőztetést, vagy kivonni a levegőből

a párát. első módszer lehet: rekuperátor beépítése, de ezt már a tervezőasztalon ki kellett volna találni. lehet utólag barkácsolni vele, de nem éri akkor

már meg. (hacsak nem egy totál felújításnál kerül beszerelésre) 2 lehetősége van még: ablakra vagy falra szerelhető légbevezető, vagy a 'paraszt'

megoldás, hogy az ablakok tömítéseiből kivágnak felül 20 cm-ket. ezt én csak akkor merném megtenni ha olcsón tudok venni bele új tömítést.

aztán kiválasztani 2 ablakot amik lehetőleg a ház 2 oldalára néznek. a nyomáskülönbség meg szépen átszellőzteti a lakást. sajnos így meleg is távozik

de sajnos szellőztetni mindenképpen kell, így egy kicsit kevesebbet, hiszen szellőzik a lakás.

a másik megoldás a páramentesítő. egy normális masina kb 45-50 000 ft körül van mostanság. ez remek a penész ellen, viszont a szellőztetés akkor

is szükséges, és azért havi 2-3-4 000 ft-ba is fájhat télen a villanyszámla különbsége. nekem volt páramentesítő gépem is (nagyon komoly szerkezetek

ezek már) de untam hogy éjjel is kapcsol, untam hogy fogyasztja a villanyt, így szellőzőrendszert csináltam. én nem bántam meg. de mindkét megoldás

alapvetően jó, ha nem vízszigetelési gondok miatt penészedik a lakás. szellőztetni így is úgy is kell. szóval ezt neked kell eldönteni. mind2 megoldásnak

vannak előnyei és hátrányai. találd ki neked mi a fontosabb szempont, és aszerint válassz.

Előzmény: trofimov (2219)