Persze hogy most most van, nem a jövőben járunk. Viszont ha Te kézhez kapsz egy lemezt, akkor a hallottak alapján gondolom el tudod dönteni, hogy az egy szimpla egynyári sláger lesz, vagy pedig kiállja majd az idők próbáját. Az természetes, hogy az esetek többségében a bemutatkozó albumok még kiforratlanok, és sokszor érezhetők benne más, ismertebb együttesek/előadók hatásai. De akármilyen csiszolatlan, nyers, vagy gyenge studiómunka is egy-egy ilyen produkció, megvan benne az a plusz, vagy az a későbbi irányvonal, ami felkelti az érdeklődést az emberekben.
De mi lesz az x-faktorosokkal? Várjunk rá, hogy esetleg - Téged idézve - "egy kevésbé jól sikerült első lemez után, majd lesz jobb is"? Miért kellene várni újabb éveket? Mi kell még, hogy megmutathassák, esetleg valami nívósabb lemezt is fel tudnak mutatni? A TV-k, rádiók 100%-ig megadják nekik a lehetőséget, az RTL a lemezszerződést is elintézi nekik, ezek után tényleg már csak a minőségi munkára kellene ráállni.
Az meg, hogy továbbra is a köztudatban vannak...ezt Magyarországon lényegében nem nehéz elérni. Nótár Mary, a Dupla Kávé, vagy Bunyós Pityu is ugyanúgy köztudatban van, sőt, ők is számos arany- és platinalemezt tudhatnak maguk után.
Jut eszembe: annak idején (úgy 20 éve) 100 ezer eladott példányszámot kellett produkálni az aranylemezért, most viszont ehhez már elegendő az 5 ezres példányszám! Így lehet aranylemezes ebben az országban Lola, a No Thanx, Krisz Rudi, stb...Kaczor Ferinek például 14 arany- és 10 platinalemeze van! Jobb lenne, ha a MAHASZ ezeket a címeket inkább örökre eltörölné, mert ez így inkább a vicc kategóriája.
Az X-esek közül a legnagyobb lemezeladást Vastag Csaba és Takács Nikolas érte el háromszoros platinával, azaz több 30 ezer lemezzel (húsz éve a háromszoros platináért 600 ezer lemezt kellett eladni!). Ahhoz képest, hogy kommersz, mainstream előadók, ez azért elég karcsú számadat. Tudom, tudom, ilyenkor jön az, hogy ez már az mp3 meg a lossless kora, mindent le lehet tölteni a netről. Meg különben sincs rá pénz, csak magasszárú, fröccsöntött Nike-ra, meg okostelefonra.
Utánanéztem, mennyibe kerülnek ezek a lemezek: a legdrágább 2200 pénz, de a bookline.hu-nál már 1600-ért is meg lehet kapni. Mit mondhatnék ezután? No comment.