Bár sem genetikus, sem biológus nem vagyok, de nekem a környezeti tényező tananyagom volt.
Környezeti tényező két csoportba osztható:
1. Forrástényező: az élőlények fogyasztják (zsákmány-táplálék), befolyásolja a létszámsűrűség
2. Kondícionáló: az élőlények nem csökkentik, és az létszámsűrűség nem csökkenti (napfény, szél, hőmérséklet)
És ezt ki lehet bontani és statisztikázni populáció(k)ra. Jelen esetben a fundira lenne értelme.
Tehát, ha a poligénes multifaktoriáliasan fix. (mert az), akkor tény, hogy a környezeti tényező váltja ki. És ebben hatalmas része van a kajának. Ahogy a fiam fogalmazott: "az vagy, amit eszel"
Alapvetően kell a genetikai hajlam, mint pl. a rák esetében, viszont nagyon erős szerepe van a környezeti tényezőknek. Pl. rákkeltő anyagok. Más a tolerancia szint, ez egyedi. Bár a kutatások csak az embernél igazolták a születéskor már fennálló, ún. öröklött csd-t. A kutyák mentesen születnek (állítólag)...akkor pedig rajtunk (is) áll mivé neveljük. A fajta az ami. Míg kutatások és tények igazolják, hogy befolyásolni lehet, addig ez a dolgunk. És keresni a lehetőleg minél jobb eredményű egyedeket, igen. De, míg a top ebek közeli ősei B-C-D eredményűek, addig sok a dolog. És míg 70-30 % a mentesek utáni statisztika.
Én pl. most tiltom az ismeretlen eredetű tengeri halevés minden élőlény barátomnak és családomnak is. Pedig a japán tengerpart messze van ... ez is egy környezeti tényező...