mociga2 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 381

Soroljam a jövőévi növekedési főforrásainkat?

Audi-Mercedes-Opel. Na ezeken keresztül kop el, a mi GDP növekedési lehetőségünk. Vannak persze sokkal kissebb, de nagyon számos hasonló helyzetben lévő cégek. Pl. van Gyöngyösön is egy ilyen, ami főleg a Skodának és így a Volkswagennek gyárt kovácsolt gépjámű fémalkatrészeket. Persze itt is összetett a kép, mert ezek a multik világpiaci szereplők. Semmi sem biztos. A lényeg, hogy szerintem, a kormány óvatos és alsóhatár becsléseket tesz. Szerintem elvileg sokkal jobban láthatja bent a helyzetet, mint az OECD, aki külső szemlélő. Tehát. Kormány 1.0% az új német adatok miatt. OECD 0.5%. Itt tartunk. Na de kinek lesz igaza? Meglátjuk.

A belső fogyasztói kereslet szerintem azért sem emelkedhet, mert mellesleg nagyon is helyesen átmentünk sporolósba, mi magyarok. Azaz véget ért az egyszerélünk alapú jövőtlen tékozlás. Ez persze a fönti középretegi hatás. A másik meg az hogy lent akik meg költenének, azoknak meg még nincs is miből.

Szerintem Magyarországon leginkább a belső kereslet omlott össze. Főleg az építési, beruházási és a fogyasztási piac.

Most 1.8%-on állunk. Ez már majdnem tény. Igaz csak előzetes. Ennek forrása csak az export, és érdekes módon vajon miért a mezőgazdaság.  Voltak ennél genyább szagértői előrejelzések is a III. negyedévre a II. után.  

na de mindegy is. A II. negyedévben az EU átlag tájékán voltunk, most meg már afölött. De a mai helyzetben meglehetősen nehéz előre pontosan megmondani akármit is.

Előzmény: Derek (369)