Ez OK, hogy kötelezően igénybeveendő szolgáltatás.
A régi házon van egy vegyes- és egy gázkéményem. Miután a kéményseprő nem akarta kitisztítani a vegyeskéményt, így nem is fizettem arra a kéményre semmit. Hagyományos gázkéménybe belenézett, méregetett, ez OK is, ki is fizettem. A vegyesre annyit mondtam, hogy ha tisztít, akkor az is fizetve lesz.
Pampulázott valamit, hogy most nincs úgy öltözve, de most fizessek, majd valamikor jön tisztítani.
Rendben, majd lesz pénz ha úgy lesz öltözve, és tisztít. Nem jött tisztani -és a pénzért sem.
Helyette jött egy írás a jegyzőtől, hogy blablabla, kötelezően igénybeveendő szolgáltatás akadályozása, büntetés kilátásba heyezése, stb. Beballagtam a jegyzőhöz, hogy mi ez a marhaság.
Kéményseprő cég átküldte az "akadályozók" listáját, neki hivatalból ki kell küldenie ezt a levelet.
Engedjem be a fekete embert, hadd csinálja meg a tisztítást, fizessek, és béke. OK, elmondtam a történetet, hogy seprés nuku, csak a pénz kell. Majd ha mutat egy általam aláírt munkalapot, akkor fizetek. De ilyen nincs, mert munka sem történt. Rendben, ezt írjam meg a kéményseprő cégnek. Megírtam, tértivevényes levél elment nekik.
Pár nap múlva megjelent a kéményseprő. Hogy én mekkora egy ganyé vagyok, hogy őt felnyomtam a cégénél, hogy nem sepert! Mi van, jóember???
Ezután felajánlotta, hogy nekem csak egy hagyományos gázkéményem van, vegyeskémény nuku.
Nem kell fizetnem utána, de a sepréssel se zaklassam őt. OK.
Azóta minden évben megnézi a gázkéményt,ezt ki is fizetem. A vegyeskéményt magam tisztítom, ahogy sok évig előtte is tettem.
Egy másik házon ( ugyanazon a telken, eredetileg nem lakásnak épült, de idővel az lett ) egy átalakítás után a turbós kazán cső-a-csőben füstcső-szettje az oldalfali kivezetésről át lett helyezve felső kivezetésűre. Persze emberünk ezt egyik évben kiszúrta, és arra a "kéményre" is gázkémény-díjat szeretett volna kérni. Vázoltam a helyzetet: a kazán 5 évig garanciális. Ha nem *aillant szakember nyúl a kazánba, akkor ugrott a gari. A kazán szerves része az égéstermék-elvezetőcső is.
Ha neki van *aillant-papírja, akkor OK, csinálja, ketyeg tovább a gari. Ha ő nem a márka szakembere, akkor írunk egy papírt, hogy megbontotta a rendszert, így a gyári garancia megszűnése miatt ő ( ill. a cége ) tartozik garancia vállalására. Tehát ha az 5 éves garanciaidő lejárta előtt valami bajság van, akkor ők fizetik a javítást ( magát a javítást ugye továbbra sem kérhetem tőle, mert nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel és szakmai tudással ). Ha csak lóvét akar, azt már lejátszottuk, most sem fizetek a semmiért.
Majd megmutattam a garancia feltételeit: dokumentált évenkénti átvizsgálás.
Ezt a kazános szaki természetesen minden évben elvégzi ( pecsét a garjegyen, számla ), és ebben az évenkénti átvizsgálásban az égéstermék-elvezető ellenőrzése is benne van.
A fekete innen nem kapott szikrát, majd annyit mondott: magának továbbra is csak 1 hagyományos gázkéménye van, az is a régi házon.....
( A kazán azóta már nem garanciális, lejárt az 5 év, de az évenkénti csekkolás minden szezonkezdetkor ugyanúgy megvan. )
Úgyhogy én ezt már lejátszottam az emberrel, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez másnál-máshol hogy müxik.