- Az teljesen igaz állítás, hogy a "globális kapitalizmus", különösen annak jelenlegi formája, elképesztően igazságtalan, taszító, rossz.
A globális kapitalizmusnak a legnagyobb problémája, hogy maga mögött hagyta a szociális piacgazdaságot, ami kb. a '80-as évek közepéig egész jól működött. A SZU széthullásával azonban "vérszemet kaptak" és fokozatosan elkezdték leépíteni a piacgazdaság "szociális" részét, egyre mohóbban és egyre nagyobb konglomerátumokba tömörülve, egyre nagyobb részt szereztek meg a globális piacból. Nekünk a "szabadság ára" az volt, hogy magunk is piaccá váltunk, de sajnos a korábbi eladósodottság következtében meglehetősen kiszolgáltatott piaccá, és a szabadság támogatása is csak addig tartott, amíg bizonyossá nem vált, hogy a SZU egy jó darabig keresni fogja önmaga korábbi nagyhatalmi pozícióját.
Felkészületlenül, tudatlanul és kiszolgáltatottan valósult meg a rendszerváltás, ami még sokkal inkább kiszolgáltatottá tette az országot. A csatlakozás ígéretével húzták a mézesmadzagot, 1996 óta a posztkommunista országok előtt, és bár Magyarország néhány más országgal egyetemben már a '90 es évek végérte teljesítette a legtöbb elvárást (állítom, hogy többet, mint pl. Görögország) "be kellett várnunk" a többieket.
Számomra ez volt az első csalódás az Eu-ban, és bár megszavaztam a csatlakozást, nem jó szájízzel tettem. (azóta pedig egyre inkább szkeptikus vagyok)
- vagy más út. ha az előbbi, sajnos sokmindent meg kell tennünk, le kell nyelnünk, el kell viselnünk. Ez NEM kritikátlanságot, szolgaságot jelent, de sajnos mozgásterünk is csak akkor van, ha bizonyos, alapvető elvárásokat teljesítünk,
Tudod a fogalmazásod pontosan tükrözi a lényeget: itt nem egyenrangú partneri a viszony, hanem kiszolgáltatottság. Szivem szerint nem tetszik, de a realitás persze azt mondja, hogy alkalmazkodni kell. Ez így is van, de nem jelenthet teljes kiszolgáltatottságot. (ez egyenlő lenne az önfeladással)
Szerintem itt éppen ez a kettősség látható. Nem igaz, hogy a kormány nem akar megfelelni, hiszen ezért akarja tartani a hiányt, ezért akarja csökkenteni az államadósságot, még azon az áron is, hogy a 16%-os adó hiányt jelent a költségvetésnek. (és persze ötletelnek, hogy honnan pótolhatnák) A megfelelés mellett, azonban szerintem is nagy hibát követett el, amikor borzalmas kommunikációval függesztette fel az IMF tárgyalásokat, így az újboli kapcsolatfelvételből származó égést, bizony be kell nyelnie.
Ez még akkor is igaz, ha a két linkelt cikkből elég jól látható, hogy itt Magyarország csak egy kis szelete azoknak a politikai -gazdasági játszmáknak, amik nagyban zajlanak, és kiszámíthatatlan az eredményük.