düdüklü tencere Creative Commons License 2011.11.26 0 0 303

Miért ne a gondolkodás/nemgondolkodás lenne a választóvonal? Pusztán csak azért, mert vannak olyan hülyék, akik a számukra nem rokonszenves gondolatra is rámondják, hogy az nemgondolat? És akkor mi van? Ettől még az értelmes emberek értik és felfogják ezt a cezúrát. Írod TGM-et. Látod, ő például gondolkodó, legfeljebb sokszor erősen vitatható az, amit leír/elmond. Azért vitatható, mert érthető, értelmes, jelentéssel bíró fogalmakat használ és a narratívái bármilyen nyelvre lefordíthatóak. És sokszor valós problémákat vet fel, még ha a megoldásra adott javaslatai nem is igazán tűnnek működőképeseknek. Rí, hogy oda az értelmiség Magyarországon? Ó, hát ő csak egy öreg komcsi, biztosan azt az értelmiséget siratja, de várjunk csak! [...]az egész magyar értelmiség romokban van... Hoppá. Nahát, ezt meg nem az találta mondani, aki úgy véli, hogy Szőcs Géza az ő székében ül?

Szóval engem kurvára nem érdekel, hogy fórumgyurka67 nick milyen hülyeséget gondol, hogy ő mit vél minek és mit másnak, ezt beszéld meg vele, ha ez neked pálya. Én a jobbos-balos, vagy akármilyen választóvonal helyett egyet tudok elképzelni, és ezt fogd fel úgy, mint a választóvonalak szubszidiaritásának az elméletét: van egy nagy és súlyos választóvonal, egy választóvonal mind felett. Ez a gondolkodók/nemgondolkodók közötti kerítés. Aki a gondolkodó részen belül van, az aztán kedvére tagozódhat tovább, ott van értelme valamiféle értékrendek szerinti bokorba gyűjtésnek, lehet azt mondani, hogy ez az ember ebben-és-ebben a kontextusban baloldali, vagy konzervatív, vagy liberális, vagy hagymalekvár. Itt van értelme a transzcendesről alkotott vélemények szerinti csoportosításnak, és még számtalan, ténylegesen létező és valóban értelmezhető csoportképző ismérv is szóba jöhet.

Na, ezen a gondolkodó halmazon belül van értelme a világ dolgairól is beszélgetni, van értelme azon spekulálni, hogy milyen folyamatok zajlanak és mi lehet ezen folyamatok kimenetele. De ismétlem, ebbe nem fér bele Matolcsy, nem fér bele Drábik, nem fér bele az orbánizmus. Ezt kéne belátni és elfogadni.

A "hogyan tovább" pedig azzal kezdődne, hogy az orbánizmust felszámoljuk. Minél előbb, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre. És ezt én nem tudom megtenni, erre csak te vagy képes, mert te hoztad ezt a nyakunkra. Amíg te nem mondod ki, hogy ennek véget kell vetni, addig tovább döglendünk. Na, ezt gondolom én a te, mint értelmiségi, mint public intellectual felelősségének. Első körben a megértést, másodikban pedig a megértettek kimondását. És nem itt, nem okospöcs47 nicknek elmondott hozzászólásban, hanem olyan helyen, aminek súlya is van. Ne mondd, hogy te oda nem vagy bejáratos. :)

Előzmény: nemezis 2 (299)