Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 topiknyitó

Új építésű debreceni kertes házban lakok és a rendeleteknek köszönhetően, csak a tetősík felett lehetett kivezetnem a túrbós kombi gázkazánom füstgáz-elvezetőjét. Így egyből kéménynek is lett minősítve, ami a gyártók szerint nem az. Sőt ez a füstgáz elvezetés szerves részét képezik a kazánnak, aminek megbontását csak és kizárólag az általuk hitelesített szakemberek végezhetik... Nos mivel, kéménynek minősítették a rendeletek alapján, ezért kötelező minden évben igénybe vennem a Fütesz kéményseprő vállalat "szolgáltatását", ami tulajdonképpen semmiből sem áll. Megmérik a kazánba beáramló levegő oxigénszintjét, ami ugyanannyi természetesen, mintha az utcán mérnék...

Mikor először eljöttek ezt a "szolgáltatást" elvégezni, meg kérdeztem, hogy miért és mit is csinálnak. Közölte a "kéményseprő", hogy az én érdekemben beméri a készüléket, nehogy szénmonoxid mérgezést kapjunk. Mire én visszakérdeztem, hogy ez hogy lenne lehetséges egy zárt égésterű (az égési folyamathoz kintről szívja be a kazánba a levegőt és kifele is távozik a füstgáz, hermetikusan elzárva a lakás levegőjétől) túrbókazánnál. Mire azt mondta, hogy akkor a kazán épsége érdekében méri meg az oxigénszintet, nehogy az tönkremenjen. Mire én közöltem, hogy a gyártó szervizesével  minden évben megvizsgáltatom a készüléket, és egyébként is leáll a készülék, ha pl eltömődne a levegőbeömlő nyílás, nehogy kár keletkezzen a készülékben. Erre már nem tudott mit mondani, csak, hogy neki ez a feladata. Majd kicsavart a kazán füstgázelvezető csonkján egy csavart és megmérte kb fél perc alatt a bemenő oxigénszintet, ami természetesen nem különbözött a kinti levegő oxigénszintjétől.

Mind ezt jópárezer forintért!

Ezt egy nagy mértékű lehúzás!

Nincs valós szolgáltatás és fizessek.

Vagy ha már kötelező igénybevenni a Fütesz szolgáltatását, akkor legalább valós szolgáltatást nyújtsanak a túrbókazánt gyártó cégek engedélyével ellátott szakemberek által pl az éves karbantartási munkálatok elvégzésével.

Vagy valakinél már végeztek turbókazánon kéményseprést?

Kinek mit szoktak mondani a kéményseprők, mikor a turbó vagy kondenzációs kazánjukat mennek "kéményseprésre"?