Abban se vagyok biztos, hogy a West Balkán vádlottjait elitélik
Nézd, a két sztori alapban más, a West Balkán egy gondatlan ügy, ez meg itten egy szándékos. A dolog nehézségét inkább az adja, hogy az emberölés tényállásához azt kellene bebizonyítani, hogy a beadott gyógyszer és a halál beálta között ok-okozati összefüggés van, ez meg úgyszólván lehetetlen az adott időtávban. Azt mondjuk elég könnyen be lehet bizonyítani, hogy valami nincsen rendben (mondtam már, elég megnézni az osztály morfium-felhasználását, akár a saját más időszakjaival, akár más hasonló profilu osztállyal összevetve), de hogy konkrét esetekre megálljon a szándékos emberölés, az tényleg totál problemásnak tünik.
Egyébként, ha van az ügynek már most levonható nagy tanulsága, az az, amit a 84-ben már beidéztem:
Az orvos szerint az egész ügynek talán az lehet a pozitív eredménye, ha végre sikerül ráirányítani a figyelmet arra, hogy Magyarországon az egyetemen sem kötelező a fájdalomcsillapítás tudománya. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a palliatív eljárások a továbbképzési kurzusok kötelező témájává váljanak.
Tudod, aki ma rutinszerűen vénás morfiumot ad krónikus fájdalomcsillapításra tumoros betegnek, azt SZVSZ úgy kellene valagba rugni, hogy az ánusza felcsússzon az agyalapjára... (hogy kicsit én is nagyarcúzzak:))
Emléxem, 80 táján a saját nagymamámra aki áttétes hasnyálmirigy-rákkal haldoklott a kórházban, jártam látogatni (gimnazista voltam akkor) és bizony én is azt tapasztaltam, hogy majdnem folyamatosan szenved... csak akkor még nem tudtam ugye, hogy az akkor ópiát-fájdalomcsillapítóként adott pethidin (dolargan) injekcióknak 3 óra a hatástartama, adtak ugye 3x1 ampullát, ergo nyilván 15 órát szenvedett a 24-ből, holott már akkor se kellett volna... na, a morfin ennél annyival jobb, hogy annak 4-4,5 óra, tehát a "klasszikus" napi 3 dózis morfin mellett már "csak" 10-12 órát szenved a beteg... na, és ez az a kép, ami az érzékenyebb lelkületű, enpatikusabb emberekből kihozza a "segíteni kellene meghalni"-t... csinálja a fekete angyalokat...
Holott csak az orvost kellene megtanítani a szakmájára... amikor a nagymamám agonizált, bőven forgalomban volt már Magyarországon 6-8 órás hatástartamu injekciós ópiát is - csak a jelek szerint az orvosa nem ismerte... ezt ma már tudom...
De ma már pláne, egész széles választéka létezik a hazai gyógyszerpiacon is a krónikus kezelésre megfelelő ópiátoknak tapaszok, tabletták, injekciók formájában, amivel tényleg hatásosan csökkenthető a fájdalom és szenvedés az esetek zömében. A morfinnak ebben az indikációs körben ma már semmi keresni valója... máshol persze van, akut fájdalmak, tüdővizenyő, stb...
(pletykaszinten hallottam, hogy a direkt erre szakosodott és szakértelemmel bíró Hospice házban fél év alatt 1 azaz egy beteg kapott klasszikus morfint - valszeg tüdőödémája léphetett fel vagy mittudomén...)
Szóval tudnám javasolni az ügyben valójában érintett szakembereknek, hogy az Ágnesasszony-tevékenység (véres lepedő mosás) helyett a szakmájukat tanulják meg.
ÜdV