Így igaz, a legtöbb italnak van egy ideális érlelése. A Scotchnak általában 18–21 év, a bourbonnek talán 7-9. A konyakot szokták úgy hirdetni, hogy minél több év, annál jobb, de a 100 éves konyak (van ilyen márka) csodájában már annyira azért nem hiszek, főleg, hogy a célközönségben fergeteges arányt képviselnek a sznobok (ebben szerintem bőven előzi a scotchot is).
A legjobb bourbonok árát 30 és 60 dollár közé teszik, ami valóban alacsonyabb plafon a skóthoz képest, és valóban alig több 12 ezernél. Az érlelés mindenképp olyan dolog, amihez (amellett, hogy ízlés kérdése) azért hozzá is kell szokni. Az első üveg scotch-om pl nekem is pont eléggé érleltnek tűnt, és biztosan túlérleltnek éreztem volna egy 21 évest. Az ideálisnak tartott érlelési idők pont az alapján alakulnak ki, hogy a legtöbb embernél hol van az a pont, ahonnan már a huszadik üveg után sem érzi jobbnak az idősebbet a fiatalabbnál, azaz annál erősebb érleléshez már nem „szokik” hozzá, hanem zavarni kezdi. A Blanton's-t egyébként nem tudni, de szerintem 7-8 év körül lehet. A 8 éves Jim Beam is hasonlónak tűnt, csak nem olyan finom:)
Tehát végeredményben nem lehetetlen, hogy aki egyformán értékeli a bourbont és a scotchot, annak a drága scotch tud többet nyújtani. Ott nagyobb szerepet kap az érlelés, tehát többet lehet az ízen variálni (már csak a használt hordók sokfélesége miatt is), tehát több benne a lehetőség. Ez persze semmit nem jelent, ha valakinek egyszerűen nem ízlik.