Nem. A "másként gondolás" is egy gondolás, és én éppen pont a gondolást hiányolom ebből az egészből. Nincs olyan, hogy "jobboldali" meg "baloldali" értelmiségi, ez egy tévedés. Van a gondolkodás és a nemgondolkodás, és engem picit sem hat meg, ha az utóbbit sokan megpróbálják "másként"-nak aposztrofálni.
Nincs olyan gondolkodás, amelyikbe beleférne a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola. Nincs olyan gondolkodás, amelyikbe beleférne a WSÜF-en előadó és ősi magyar agysebészetről deliráló Matolcsy. Nincs olyan gondolkodás, amibe beleférne az orbánizmus.Nincs olyan gondolkodás, amelyik mindezek mellett egy marginális média nem túl jelentős szerzőjének nem kijezetten érdekes írását tartja megbeszélésre méltónak.
Aki ezt a rengeteg nemgondolkodást, ami lassan a fejünk tetejéig beborít minket gondolkodásnak, eufémisztikusan "másként gondolkodásnak" hívja, és ezzel mintegy legitimmé is teszi, az a szememben sajnos nagyon vastagon a probléma része, és nem a megoldásé.
És én az ilyen emberre haragszom, különböző mértékben. Minél inkább értelmiségi valaki, a public intellectual értelemben, annál erősebben haragszom rá, minél kevésbé az, annál kevésbé. Te tényleg nem fogod fel, hogy neked, személy szerint mekkora felelősséged van az által, hogy elfogadhatónak láttatod az elfogadhatatlant? Nem énelőttem, hanem saját magad előtt, hiszen a felismert felelősség lényege, hogy a saját magunkkal szembeni felelősséget lássuk, mert talán azt a legnehezebb ledobni magunkról.
Az eltűnt magyar értelmiséget sok ember magában kéne keresse.