davostino Creative Commons License 2011.11.20 0 0 791

1. Én több, mint fél éve járok profi zongoratanárhoz, ahol egy nagyon jó Förster zongorán oktatnak és mellette otthon egy Yamaha DGX-640-en tanulok. Mindenki tudja, hogy nem a legjobb digitális zongora, DE amit kell azt tökéletesen tudok rajta gyakorolni. Ezek mellett számtalan technikai előnye van egy pianínóhoz vagy zongorához képest (beépített metronóm, fülhallgató kimenet, könnyű mozgatás, nagyon sok plusz élményt adó beépített hangszerhang, nincs elhangolódás, nincs mechanikus gond (csak a gagyiknál) stb.). Az én zongoratanárom zeneművészeti középiskolába, majd zeneművészeti egyetemre járt és több mint 18 éve minden nap több órát gyakorol otthon! ÉS MIN? Egy digitális zongorán. Igaz, hogy nem az olcsók közé tartozókból egyen, hanem egy felsőkategoriás Rolandon. Ezért én azt tanácsolom, hogy ha ilyenek a zongora tanáraitok akkor vagy hagyjátok ott őket vagy mondjátok nekik azt, hogy eldönthetik: vagy elfogadják, hogy a gyerek digitális zongorán tanul vagy nem fog nálatok tanulni. Ezeket a digitális hangszereket pont erre találták ki. És hidd el, hogy vannak olyan szinten, hogy bátran megtudtok rajta tanulni zongorázni... Hadd mutassak egy példát: http://www.youtube.com/watch?v=3J1-nShaJI0

Ő se ma kezdte és szinte csak ezen a Rolandon gyakorol már évek óta. Tud zongorázni? Hangja hasonló a zongorához? Igen...

2. Én minden zongora óra előtt kérek negyed órát a tanártól, hogy azért megszokjam egy picit a valódi zongorát. Ez amúgy teljesen jogos kérés ugyanis két azonos zongora sincsen. Mindegyiknek vannak előnyös tulajdonságai és mindegyiknek vannak hátrányos is. Ha pár skálát és ujjgyakorlatot megcsinálok rajta akkor hamar hozzászokok és nem lesz gond órán. Amikor pedig hazaérek nem érzem nagy visszalépésnek az én olcsónak számító DGX-640-esemet...

3. A két Yamahát ismerem egyedül. Azokat merem ajánlani, bár annyi hátrányuk van a valódi zongorákhoz képest, hogy a billentyűk egy hajszálnyival hosszabb úton járnak és puhábbak, mint az igazi zongoráké. Inkább a 161-est ajánlom, mert az az újabb és fejlettebb.

4. Aki nem ismeri a digitális zongorákat ne alkosson róla véleményt (a szakik, akik neked mondták és a tanáraitok). A digitálisokra min. 2 év garanciát adnak és 250-300-ért manapság már olyat lehet kapni, ami kiváló lehet számotokra. Nagyon sok művész gyakorol digitálison... Tudja közel azt az élményt hozni, mint egy igazi zongora. Főleg a magasabb árkategóriások. A legtöbb zongoraszalonban, ahol lehet digitálisokat venni tudsz részletfizetést is kérni, ami azért nagy segítség ilyen árak mellett. Ha netalántán 4-5 év múlva meg elkopnának a billentyűitek, akkor meg töredékéből meg lehet ezeket csináltatni, mint egy valódit! Viszont nem kell újrahúrozni, hangolni és nem kell olyan elemeket rajta felújítani, amiket a valódikon illik ennyi idő után...

Előzmény: FAQtyA (790)