Szerintem ha nem megyünk le a 2000 Ft-os márkákig, akkor nem különösebben kiemelkedő a bourbon ár-érték aránya. A fehér JB már jellemzően drágább a márkás fiatal scotchoknál, de hogy jobb-e, az ízlés kérdése: erős gabonaíz, de mellette vastagabb mellékíz. Én pl. inkább innék piros Johnnie Walkert, mint a fehér JB-t. Vagy még inkább egy Raynal VSOP brandyt ugyanennyiért.
Ha feljebb megyünk, a jobb JB-k áráért már ott van a Raynal XO brandy: semmivel nem rosszabb színvonal. Kb ugyanitt jönnek be az olcsóbb 12 éves scotchok, amik állítólag szintén nem rosszak. Ha elérjük a 6-7 ezres kategóriát, ott meg végképp nincs mit szégyellnie a scotchnak, vagy épp a cognacnak. 2000 Ft-os bourbönt viszont mindenképp vennem kell ezek után:)
Thermonuclear:
egy amerikai magyartól olvastam egyszer, hogy lényegében ugyanaz, csak ott cukor helyett kukoricasziruppal édesítik és ettől kicsit más íze van. A kólaízű szénsavas üdítőital meg azért van rajta, mert törvények által ismert fogalmakkal is rá kell írni, hogy mi van az üvegben...:) Olyan ital, hogy „kóla” meg hivatalosan tudtommal nincs.
Kép az amerikai kóla összetevőiről. (szerintem itthon is ugyanez cukorral.)