Ez szép és jó lenne, ha a busz:
1. pontosan közlekedne
2. fel lehetne férni rá
Mellesleg a legnagyobb képmutatás az autósokra hárítani a felelősséget olyasvalamiért, amit a szilárd anyaggal fűtők okoznak.
Kollégáim között is van olyan, aki 50 km-ről jár dolgozni, munkaidő után pedig házhoz kell járnia gyógymasszázst végezni. Mit csináljon? Induljon el otthonról 2 órával korábban, cipelje a 40 kilós ágyat a vonaton, majd a buszon? A legnagyobb tömegben?
Elég az én példámat nézni, a munkahelyemtől csak 4 km-re lakok, de képtelenség a reggeli buszra felférni (8 hónapja dolgozom, ezalatt kétszer láttam csuklós 25/25Y-t).
Most gondolj bele, mi lenne, ha mindenki letenné az autóját. Az utasok 80%-a a megállóban maradna.
Amíg nincs megfelelő alternatíva, senkitől ne várják el, hogy ne használja a személygépkocsiját! Nyáron oké, mert mehetek kerékpárral is, de a mínuszokban ezt hanyagolnám.
Más lenne a helyzet (mint ahogy más volt a Volán idejében), ha lenne elegendő - főleg csuklós - jármű, pontos követés, ésszerű viszonylatok lennének. Nem a jelenlegi káosz.
Végül egy kis fél-off:
Ha minden autós letenné a kocsiját, mindegyik fel is tudna valamilyen tömegközlekedési eszközre szállni (már itt megbukott a dolog!), és mindegyik rendelkezne jeggyel, vagy bérlettel, akkor se lenne nyereséges a DKV.
Viszont a városnak, és az államnak hatalmas bevételt hoznak az autósok. Fizetik az autót (ami eleve nem olcsó), a benzint (ami szintén nem az), a biztosítást, teljesítményadót, meg persze a parkolást. Mind-mind bevétel, az államnak alig kell finanszírozni az egyéni közlekedést. Ezzel ellentétben hadd ne mondjam, mennyi pénzkidobás jön létre a tömegközlekedés miatt...
A légszennyezés más kérdés. Én szinte minden reggel kikapom az orrom elé az egyik FIS rendszámú iskolabuszt fekete matricával. Mit ne mondjak, rosszabb, mintha öt trabi lenne előttem.