"Más az, ha valaki egy fegyverrel a kezében erősnek érzi magát."
Kicsoda? Az a helyzet, hogy itt az Egyesült Államokban 250 millió! (Nem elírás! 250.000.000) legálisan tartott lőfegyver van. A legálisan tartottakkal szinte soha nem követnek el semmit. Ha elkövetnek valamit, az többnyire vagy öngyilkosság. A lőfegyveres balesetek száma teljesen elenyésző, mondjuk az úszómedencébe fulladástól, vagy az autóbalesetekhez viszonyítva. Persze te nem is a balesetekről beszéltél.
Akik keménynek érzik magukat, azok mindig el szoktak követni valami erőszakos bűncselekményt, vagy rablást, vagy hasonlót. A törvény szerint ők soha nem juthatnak lőfegyverhez. Illegálisan viszont beszerzi magának a bűnöző. Amiatt viszont nem hinném, hogy bárkit lehetne okolni itt a fórumon. Tehát inkább a bűnözőket kellene szidni, nem a törvénytisztelő embereket, akiknek mondjuk a céllövészet a hobbijuk.
"Valaki nem azért megy el kamionsofőrnek, hogy embereket üssön el"
Mégis megtörténik. Elvileg azért tanultak pilótának egyesek, hogy később belerepülhessenek a World Trace Center tornyaiba. Be kellene tiltani a pilótaoktatást?
"de aki fegyvert hord magánál, az biztos, hogy felteszi magában, hogy használni fogja."
A kérdés inkább az, hogy mire használja. De ugyanez a kérdés lehet egy sörösüvegnél is. Iszol belőle, vagy szétcsapod valaki fején és elvágod vele valaki nyaki ütőerét. Széklábbal is lehet bűncselekményt elkövetni. Mindent fel lehet hasznláni jóra és rosszra is.
"Megnéztem, egypár egyszerűbbet elolvastam, mert nem vagyok perfekt angol. Nem győzött meg!"
Ha nem tudsz angolul, akkor nem csodálom.
"Azt például nem találtam, hogy"
Nem arra kértél példát. Arra küldtem a linket, hogy nézd meg, hogy a többség az önvédelemre vett lőfegyverét tényleg önvédelemre használja. Szinte kivétel nélkül.
"mire az apja csupa véletlenségből betörőnek véli és agyonlövi."
Miért lőné? Ebből is látszik, hogy nem tudod a 4 biztonsági alapot sem.
http://www.nrahq.org/education/guide.asp
Amíg nem vagy biztos, addig nem lősz. Egyértelmű. Ha te éjjel felkelsz és nem vagy biztos abban, hogy a fiad, lányod, szüleid egyik tagja matat a konyhádban, addig nem lopakodsz mögé és nem dóföd le egy konyhakéssel. Lőfegyvernél sincs ez másképp. Amíg nem vagy biztos valamiben, addig nem használod.
"Ezenkívül ha már beszélünk valamiről, akkor a másik érveire vagyok kíváncsi, nem távoli földrészek eseteire, véleményeire."
Én az Egyesült Államokban élek, azért mondok itteni példákat. Magyar lőfegyveres példát amúgy se kapsz túl sokat, maximum vadász történeteket, mert egy Szabó Pityu szakmunkás nem tarthat ilyesmit csak könnygázt vagy bicskát. Ha valaki nem magas beosztású politikus, nem rendőr vagy ezredes a katonaságnál, akkor egy gyengített légpuskánál többje nem lehet. Ezért sincs értelme a megnyitott topicnak, mert hogy búcsúzhatna el egy átlag magyar ember valamitől elbúcsúzni, amije nincs?
"Engem az itt és most érdekel, pl. a te véleményed is"
Értem, de szerintem magyarországi példákra ne várj, mert az nincs igazán. 1-2 szélsőséges esetet kivéve nincsenek rossz példák, jó sok követendő példáról pedig nem ír a sajtó, mert az nem érdekes egy újságírónak ha valami jó és erőszakmentes.