Nézd.... Páran elmondták már, de akkor megismétlem :-) Egy kiállítási sok szor multichampion, szűrésekkel rendelkező szülők kölyke önköltésgi áron is eléggé sokba jön ki. Ha egy szuka külföldön lett fedeztetve (márpedig uszkárban iszonyat kicsi a z itthoni minőségi állomány, kvázi lehetetlen vonalban alkalmas fedezőkant találni itthon, csak ha valaki tenyésztő vesz magának egyet, de ugye akkor meg ott van, hogy az mennyibe került mire multiCh fedezőkan lett), akkor egy kölyök önköltésgi ára minimum 2-3x-ese a szaporítók által hirdetettnek. És sajnos még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is néha születnek hibás kölykök. Aki kivétel, mert őnála abból a sok 2 alomból még nem született, majd fog :-D Előbb utóbb sajnos mindenkit utólér ez. Egy kedves uszkár tenyésztő ismerősöm szokta mindíg mondani, nagyon találóan, hogy "ahol esztergálnak, forgács is van". Ezekért a kölykökért egyikünk se kér többet, mint amennnyibe az adott kölyök szigorú önköltésgi áron került. Szóval igenis létezik a 30 és a 130 között kölyök. És attól hogy egy rágásban sem használt foga esetleg hiányzik, még egy nagyon nagyon szép minőségi kölykökt kaphat valaki akinek tényleg csak kedvencnek kell. Lehet, hogy mudiból nagyobb az állomány, esetleg létezik az országban több jó vonal, lehet itthon fedeztetni, nem tudom. Nem vagyok képben ebben a fajtában az itthoni helyzettel. De uszkárban tudom, hogy majdnem minden aktuálisan a fajtával foglalkozó tenyésztő külföldi import kutyákkal dolgozik vagy külföldön fedeztet. Van itt a fórumon a klubnak vezetőségi tagja, ki fogja tudni egészíteni esetleges hiányos tudásom, de én spec nem tudok per pill egy olyan szint-méretet mondani az országban, amiből akár csak 2 független vonal létezne 2 tenyésztőnél, akik esetleg legalább mint lehetéség tudnák egymás kutyáit használni. Ill talán apricot óriásból volt 2 nem rokon szuka, ott esetleg 1x lesz lehetőség erre. Nincs képviselve az országban minden szín és méret, ami van az is 1 max 2 tenyésztőnél... Hát ezek miatt annyi az annyi....
De igen. csak úgy Jóskapistának nehezen ad az ember kölyköt, mert egy jó tenyésztő nem osztogatja a kutyáit fűnek fának, hanem igenis körültekintően próbálja megtalálni minden kölyöknek a megfelelő gazdit. És bizony van hogy valakinek nem szivesen adjuk oda, mert pl...csak hogy a saját pédáimból említsek: A gyerekeknek kéne már egy kutya játszani, már 8 és 10 évesek, vagy hogy az udvaron a Morzsi ne legyen egész nap egyedül mert ők egész nap dolgoznak, vagy azonnal kéne egy 6-8 hónapos kan mert jövő héten már fedeznie kéne... Soroljam? Sztem ennyi elég lesz. Ilyen embernek akkor se adok kutyát ha 100 kutyám lesz abból kifolyólag hogy ott ragad a teljes alom...